Banca rusească Sberbank asigură că nu va fi afectată de excluderea din SWIFT, impusă de UE. „Lucrăm în mod normal”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Principala bancă rusească Sberbank a anunţat marţi că excluderea sa din sistemul internaţional Swift, impusă de către Uniunea Europeană (UE), va avea doar un efect limitat, în contextul în care grupul a fost afectat deja de alte sancţiuni care i-au fost impuse din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

„Lucrăm în mod normal. Principalele restricţii sunt deja în vigoare”, anunţă într-un comunicat Sberbank.

Banca rusă este vizată deja de sancţiuni dure impuse de către Statele Unite şi Regatul Unit. „Excluderea (Sberbank) din Swift nu schimbă cu nimic situaţia în privinţa reglementelor internaţionale”, insistă banca rusească, potrivit News.ro.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut luni seara de preşedintele Consiliul European, Charles Michel.

Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului,„acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război" şi punând o „presiune maximă" asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

Totodată, liderii europeni au convenit să elimine din sistemul SWIFT trei bănci ruseşti, printre care cea mai mare bancă, Sberbank, şi să interzică alte trei societăţi de radiodifuziune de stat ruseşti, a adăugat înaltul oficial european.

Până acum, şapte bănci ruseşti au fost private de acces la Swift, o platformă de mesagerie securizată ce permite operaţiuni extrem de importante, cum ar fi ordinele de transfer de fonduri între bănci.

A fost aprobat, de asemenea, un pachet de asistenţă macro-financiară în valoare de nouă miliarde de euro care să permită guvernului ucrainean să îşi acopere nevoile imediate de numerar pentru a face să funcţioneze economia.

Noul pachet de sancţiuni, negociat timp de o lună, include şi o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de figuri proeminente, printre care şeful bisericii ortodoxe ruse, patriarhul Kirill.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite