Românii îşi petrec din nou vacanţele în ţară - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mamaia este cea mai căutată staţiune de pe litoral, iar preţul mediu achitat de o persoană pentru un sejur a fost de 637 de lei în acest an, faţă de 563 de lei în 2015
Mamaia este cea mai căutată staţiune de pe litoral, iar preţul mediu achitat de o persoană pentru un sejur a fost de 637 de lei în acest an, faţă de 563 de lei în 2015

Atentatele şi puciul eşuat din Turcia, precum şi situaţia economică mai bună au determinat turiştii români să îşi petreacă vacanţa în ţară, numărul crescând faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Românii au preferat vacanţele în ţară în acest an, un număr de 5,8 milioane de conaţionali petrecându-şi concediile în România în primele opt luni din acest an, în creştere cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea survine în contextul puciului eşuat din Turcia, o destinaţie preferată de români, a inconvenienţelor cu refugiaţii de pe unele insule din Grecia, a atentatelor din Egipt şi a creşterii pe ansamblu a nivelului de trai datorită creşterii economice a ţării noastre.

În total, în luna august au fost înregistraţi 1,57 milioane de turişti în România, din care 1,28 milioane de români, cu o cotă de 81,3% din total, iar restul de 293.400 turişti străini. Numărul de turişti români a avansat cu 11,5% faţă de august 2015, în timp ce numărul de turişti străni a crescut cu 6,9%. „Din numărul total de sosiri, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în luna august 2016  81,3%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 18,7%, ponderi similare cu cele din  luna  august 2015“, arată INS.

De altfel, acelaşi trend a fost observat şi de către patronatele din turism. Vânzările pentru destinaţii din România prin agenţiile de turism au crescut în această vară cu 15% faţă de vara trecută, datorită investiţiilor realizate în ultimii ani în structurile de cazare, zone de divertisment şi relaxare, dar şi conjuncturii internaţionale, care a determinat un număr mai mare de români să îşi petreacă vacanţa în ţară, a anunţat duminică Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Unde s-au dus turiştii

Delta Dunării, Mamaia şi Băile Felix au fost zonele cele mai căutate de turişti în sezonul 2016, cu un grad de ocupare de aproape 100% pentru mai multe săptămâni. „Delta Dunării a înregistrat vara aceasta o creştere de 20% a vânzărilor, faţă de 2015, fiind revelaţia sezonului în preferinţele turiştilor care au petrecut, în medie, trei zile de vacanţă, staţiunile balneare (au înregistrat o creştere) de 18%, litoralul de 12%, în timp ce vânzările pentru staţiunile montane s-au situat la acelaşi nivel ca anul trecut“, a anunţat asociaţia.

În clasamentul staţiunilor în funcţie de vânzările agenţiilor, Mamaia se află în continuare în top, datorită evenimentelor care au promovat staţiunea. Următoarele locuri sunt ocupate de staţiunea Venus, care concentrează cele mai multe hoteluri renovate în ultimii ani, Jupiter şi Eforie Nord. „Turiştii au petrecut, în medie, cinci zile pe litoral, o mare parte dintre ei preferând pachetele all inclusive oferite vara aceasta de un număr de 23 de hoteluri“, precizează asociaţia.

Cererea mai mare a turiştilor a crescut şi preţurile: media a fost de 637 de lei/persoană, faţă de 563 de lei/persoană în 2015. Cele mai solicitate luni au fost în continuare iulie şi august.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite