Românii cred că e momentul să-şi deschidă o afacere, dar numai unul din 10 are un plan concret de business

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Registrul Comerţului este primul pas pentru avizarea unei noi afaceri
Registrul Comerţului este primul pas pentru avizarea unei noi afaceri

Doar unul din 10 români are în plan să-şi deschidă o afacere proprie, chiar dacă 3 cred că acum este un moment oportun pentru asta, arată un studiu efectuat de Novel Research la iniţiativa Provident Financial România.

Studiul, efectuat în perioada 9-21 octombrie, pe un eşantion de 1.012 respondenţi, arată că 35,8% dintre cei care au deja o firmă apreciază că mediul economic românesc este oportun pentru deschiderea unei afaceri.

Proporţia „optimiştilor“ scade la 16,5% în rândul celor care nu au şi nu au avut până acum firme proprii. 10,4% au în plan să pornească o afacere în următorul an, iar alţi 2,4% au demarat deja acţiunile necesare pentru înfiinţarea propriei firme.

Mulţi nu vor porni în următorul an

Peste un sfert din cei chestionaţi sunt, de asemenea, interesaţi şi pregătiţi să devină antreprenori, însă nu cred că vor realiza acest lucru în decurs de un an.

Aproximativ 37% dintre respondenţi au experimentat antreprenoriatul, însă doar 12,2% sunt activi în prezent.
Din punctul de vedere al entităţii juridice, aproape jumătate (47,5%) dintre respondenţi ar alege PFA, aproximativ 32% ar opta pentru SRL, în timp ce numai 0,8% se gândesc la o societate pe acţiuni.

Câţi bani îţi trebuie pentru a porni o afacere?

La această întrebare, participanţii la sondaj au răspuns astfel: „până la 15.000 de lei“ - 28%, „între 15.000 şi 50.000 de lei“ - 40%, respectiv „peste 50.000 de lei“ - 24%.

Unul din 4 români spune că ar apela la o instituţie financiară dacă ar avea nevoie de bani pentru demararea sau dezvoltarea unei afaceri. 24,2% dintre români ar obţine această investiţie din împrumuturi de la prieteni sau membri ai familiei, 22,1% ar apela la programe guvernamentale şi 20,7% la fonduri de investiţii pentru afaceri.

În ce ai investi banii?

Investiţia în propria afacere este considerată printre cele mai avantajoase din economie de către 46,7% din români.

Puţin peste jumătate consideră profitabile şi investiţiile în aur şi argint, iar aproape 47% au aceeaşi părere despre investiţiile imobiliare.

Depozitele bancare se situează abia pe locul al patrulea în clasamentul investiţiilor atractive pentru români, cu 36,6% dintre respondenţi care au sau sunt interesaţi să deschidă depozite, urmate de obligaţiunile de stat (20%), fondurile de investiţii (14,2%) şi investiţiile la bursă (10,1%).
„Studiul confirmă încă o dată importanţa investiţiilor în educaţie financiară şi antreprenorială, una dintre priorităţile strategiei Provident pentru dezvoltare durabilă. Suntem implicaţi în programe menite să îmbunătăţească nivelul de cunoştinţe financiare şi antreprenoriale ale românilor încă din 2008“, a declarat Ivo Kalik, directorul general al Provident Financial România şi Bulgaria.
 


Centru de informaţii financiare gratuite

Educaţia antreprenorială este una dintre nevoile principale ale antreprenorilor din România, consideră aproape 10% dintre participanţii la studiul realizat de Novel Research, alături de un sistem de taxare mai relaxat şi o legislaţie mai flexibilă.

Potrivit companiei Provident Financial, centrul de resurse online www.sigurantafinanciara.ro acoperă în mod gratuit această necesitate şi oferă unelte educaţionale financiare şi antreprenoriale utile atât antreprenorilor experimentaţi, cât mai ales celor în devenire.

Platforma oferă informaţii financiare relevante, explicate pe înţelesul tuturor, conţine calculatoare inedite de buget, de economii, de investiţii, de studii sau de inflaţie şi pune la dispoziţia publicului experţi din domeniu deschişi să răspundă întrebărilor pe care le-ar putea avea cei dornici să-şi gestioneze mai bine bugetul sau să avanseze în carieră, potenţialii antreprenori sau cei care au deja propria afacere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite