România va cumpăra trenuri tehnologice pentru a moderniza calea ferată. Orban: Peste 70% din reţea are termen depăşit pentru reparaţii capitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a afirmat joi că peste 70% din reţeaua de cale ferată are termenul depăşit pentru reparaţii capitale, fiind peste o mie de poduri şi podeţe în această situaţie, din această cauză, se merge încet, fiind impuse restricţii. Ministrul fondurilor Europene, Marcel Boloş, a anunţat că România a primit aprobarea Comisiei Europene pentru achiziţionarea unor trenuri tehnologice care vor moderniza reţeaua.

”Avem aprobarea pentru trenurile de lucru pentru CFR Infrastructură. În urma achiziţionării acestora se are în vedere ca ritmicitatea lucrărilor de reabilitare pentru linia de cale ferată să fie simţitor schimbată şi să aducem un plus valoare”, a anunţat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, ministrul Marcel Boloş.

Premierul Ludovic Orban a prcizat că Comisia europeană solicită cu prioritate reabilitarea transportului feroviar.

”CE consideră transportul ferooviar ca transport prioritar a fi dezvoltat. Acesta conferă siguranţă, transport, viteză în deplasare şi este prietenos cu natura. Reţeaua de cale ferată este în stare critică, avem peste 70% din reţea are termenul depăşit pentru reparaţii capitale şi nu a existat în ultimii ani aproape niciun interes pentru modernizarea infrastructurii feroviare. Aceste trenuri de lucru le pui pe şine şi, după ce trece trenul ai modernizată linia la standarde de transport”, a precizat premierul.

Orban a mai afirmat că ”una din marile probleme pe care le avem şi care afectează incluziv potenţialul de dezvoltare economică este faptul că transportul feroviar de marfă se derulează foarte lent din cauza restricţiilor”.

”Sunt peste o mie de poduri şi podeţe care au termenul depăşit pentru reparaţii capitale. Durează foarte mult, cantitatea pe care poţi să o transporţi este foarte mică şi practic aceste trenuri tehnologice ne oferă posibilitatea extraordinară de a creşte foarte rapid numărul de kilometri reabilitaţi. Vizez să punem primul tren către Moldova, al doilea către sud, că pe Cluj, am înţeles că lucrurile merg bine”, a mai declarat Orban.

Boloş a prcizat că, alături de trenurile tehnoologice vor fi cumpărate şi  două trenuri de electrificare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite