Raiffeisen şi BRD, date în judecată pentru clauze abuzive în contracte de credit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Raiffeisen Bank şi BRD Societe Generale au fost chemate în instanţă în două cauze sub acuzaţia că au introdus şi păstrat anumite clauze abuzive în contractele de credit.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) urmează să tragă joi, 5 martie, primele concluzii în cauzele alăturate C-698/18 Raiffeisen Bank şi C-699/18 BRD Groupe Société Générale, privind existenţa unor clauze abuzive în contractele de credit, a informat marţi Curtea.

Potrivit acesteia, în cauza C-698/18, obiectul acţiunii este un recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Târgu-Mureş în care a fost admisă, în primă instanţă, acţiunea formulată de J. B. care urmăreşte să stabilească nelegalitatea anumitor condiţii ale contractului de împrumut personal pe care îl încheiase cu SC Raiffeisen Bank SA şi pentru a obţine rambursarea sumelor plătite în conformitate cu aceste condiţii.

C-699/18 priveşte tot stabilirea nelegalităţii unor condiţii ale unui contract de împrumut, însă de această dată, încheiat între K. C. şi BRD Groupe Société Générale.

Potrivit jurisprudenţei, Directiva 93/13 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii

trebuie interpretată în sensul că o instanţă naţională sesizată cu o cerere de executare silită a unei hotărâri arbitrale care a dobândit autoritatea de lucru judecat, pronunţată în lipsa consumatorului, este obligată, de îndată ce dispune de elementele de drept şi de fapt necesare în acest scop, să aprecieze din oficiu caracterul abuziv al clauzei arbitrale cuprinse întrun contract încheiat între un vânzător sau un furnizor şi un consumator, în măsura în care, potrivit normelor de procedură interne, aceasta poate realiza o asemenea apreciere în cadrul unor acţiuni similare de natură internă.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite