„Programul de Guvernare al Mediului de Afaceri“. Cum ar vrea întreprinzătorii să funcţioneze administraţia de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spirit antreprenorial foto wall street

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat, marţi, într-o conferinţă, „Programului de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri“. Conducerea Consiliului a trasat drept obiectiv central al proiectului aducerea României într-una dintre primele 20 de ţări ale lumii din punct de vedere antreprenorial.

Programul lansat de către CNIPMMR este structurat pe şapte capitole şi a fost realizat prin consultarea membrilor Consiliului din întreaga ţară.

Urmează discuţii cu mediul politic

„Programul de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri“ a fost deja trimis reprezentanţilor partidelor, urmând ca reprezentanţii CNIPMMR să discute cu mediul politic aceste măsuri.

O a treia etapă ar fi regăsirea acestor măsuri în programul viitorului guvern.

Prin programul iniţiat, Consiliul ţinteşte aderarea mediului politic la principiile cuprinse în document şi înţelegerea necesităţii unei abordări unitare, care să ţină seama de nevoile micilor antreprenori.

Jianu: „Statul şi-a atins limitele“

„România trebuie să se plaseze ca o ţară atractivă şi favorabilă dezvoltării afacerilor şi să fie cea mai puternică ţară din regiunea de sud-est a Europei. Cred că e necesar să ne punem şi o ţintă cantitativă şi vorbim de plasarea României în primele 20 de ţări la nivel global în ceea ce înseamnă susţinerea antreprenoriatului. În acest moment, în raportul Băncii Mondiale suntem pe locul 37 după rapoartele Doing Business, iar în Global Entrepreneurship Index rankings figurăm pe locul 42 în 2016“, a menţionat Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR.

Potrivit liderului patronal, statul deja îşi atinge limitele în ceea ce înseamnă eficienţa şi eficacitatea aşa încât un obiectiv fezabil este transferul de autoritate din partea statului spre entităţi în parteneriat public privat.

„Este nevoie de o debirocratizare masivă a sistemului şi am propus două legi foarte simple. O lege cu un articol unic prin care să se spună că statul să nu trebuie să îţi solicite un document pe care deja îl deţine. O a doua lege este aceea prin care statul nu trebuie să dea vreo sancţiune administrativă fără să facă o acţiune de prevenţie“, a precizat Florin Jianu.

Obiectivele programului

Obiectivele strategice ale „Programului de Guvernare 2016-2020 al Mediului de Afaceri“ lansat de CNIPMMR mai vizează:
- înfiinţarea Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului
- protejarea investitorilor români prin susţinerea eforturilor acestora de investiţii şi promovarea intereselor de export ale acestora
- transferul de autoritate din partea statului spre entităţi de tip parteneriat public-privat
- un sistem fiscal atractiv
- reducerea şomajului în rândul populaţiei tinere, cu vârsta până în 25 de ani, de la 24% în prezent la sub 10% în doi ani şi la sub 5% în următorii doi.

„Programul de guvernare îşi propune să fie primul program din ultimii 25 de ani plecat din partea mediului de afaceri. Nu mai aşteptăm factorul politic să iasă cu un program prin care să ne spună dânşii ce anume avem nevoie. Cred că această schimbare de paradigmă era necesară. Trebuie să spunem noi ce avem nevoie şi ce aşteptăm din partea viitoarei guvernări“, a precizat Florin Jianu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite