Profit de 535 milioane de lei pentru Fondul Proprietatea în primele nouă luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondul Proprietatea (FP) a înregistrat în primele nouă luni un profit de 535,2 milioane lei (121,4 milioane euro), cu aproape 7% sub câştigul consemnat în perioada similară a anului trecut, de 574,5 milioane lei.

Fondul a consemnat un profit de 4,7 milioane lei (cu puţin peste 1 milion de euro) în luna septembrie, faţă de pierderi de 5,6 milioane lei (1,2 milioane euro) în luna august, reiese din statisticile lunare transmise de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Activul net al Fondului a scăzut cu 1,74% în luna septembrie, la 14,92 miliarde lei (3,352 miliarde euro), în principal ca urmare a recalculării în scădere a valorii pachetului de acţiuni pe care FP îl deţine la Nuclearelectrica. La sfârşitul lunii august, activul net a fost de 15,184 miliarde lei.

Scăderea valorii pachetului de acţiuni deţinut la Nuclearelectrica a fost determinată de preţul la care a fost realizată oferta prin care compania de stat a vândut 10% din titluri la Bursă. Pachetul de acţiuni deţinut de Fondul Proprietatea la Nuclearelectrica era evaluat la finele primului semestru la 648 milioane lei, iar în urma recalculării în funcţie de preţul din oferta de listare a companiei de stat, valoarea a scăzut cu 57%, la 276,3 milioane lei.

Participaţia la OMV Petrom (SNP) a rămas cu cea mai mare pondere în activ, de 32,3%, fiind urmată de pachetul la Hidroelectrica, cu 13,41% din total.

La finele lunii septembrie, investitorii instituţionali străini deţineau 57,06% din acţiunile Fondului Proprietatea. Fondul american de hedging Elliott Associates deţine cel mai mare pachet de acţiuni FP, reprezentând peste 18% din capitalul social, iar al doilea cel mai mare acţionar al Fondului este Morgan Stanley cu o deţinere de puţin peste 5% din capital.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite