Profetul crizei din 2008, Nouriel Roubini, avertizează că ne paşte "un nou crah bursier, în următorii doi ani"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia este într-o stare mai proastă decât cred cei de pe Wall Street
Economia este într-o stare mai proastă decât cred cei de pe Wall Street

Bursele mondiale încă nu au ajuns la stadiul de bulă speculativă, însă un crah va surveni în următorii doi ani din cauza creşterii puternice a cotaţiilor pentru activele riscante, a declarat economistul Nouriel Roubini.

Supranumit „Dr. Doom” pentru că a prevăzut criza financiară, Roubini a adăugat că există „o mare diferenţă între aşteptările Wall Street şi cele ale oamenilor de pe stradă” şi că economia americană este în continuare slăbită.

Comentariile sale vin după ce indicii burselor americane au ajuns la niveluri-record: Dow Jones a trecut pentru prima dată de pragul de 15.000 de unităţi, în timp ce indicele S&P 500 a ajuns la 1.625,96 puncte.
În ceea ce priveşte dobânzile la titlurile de stat americane, care au ajuns şi ele la niveluri foarte scăzute din cauza programelor agresive ale Rezervei Federale, Roubini a spus că acestea „se vor normaliza foarte încet”.

Banca centrală a SUA a început cea de-a treia rundă de uşurare cantitativă, prin care cumpără lunar certificate americane de trezorerie în valoare de 40 de miliarde de dolari şi obligaţiuni garantate imobiliar de alte 40 de miliarde de dolari.

Injecţia de lichiditate este menită să ducă la reluarea creditării. O serie de state acuză SUA că prin această măsură îşi devaluează dolarul, ceea ce duce apoi la avantaje competitive pentru exportatorii americani. Alte ţări au început să acuze recent Japonia pentru o serie de măsuri de impulsionare a economiei care au un efect similar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite