Primul zbor cu un elicopter alimentat exclusiv cu combustibil sustenabil pentru aviaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
elicopter Airbus H225

Un elicopter Airbus H225 a efectuat primul zbor cu combustibil 100% sustenabil pentru aviaţie (SAF) care a alimentat ambele motoare Safran Makila 2.

Acest zbor, care îl succede pe cel al unui H225 cu un motor Makila 2 alimentat cu SAF, în noiembrie 2021, face parte din campania de zbor care vizează conştientizarea impactului utilizării SAF asupra sistemelor elicopterului. Se aşteaptă ca testele să continue pe alte tipuri de elicoptere cu arhitecturi diferite de combustibil şi motor, în vederea certificării utilizării în procent de 100% a SAF până în 2030.

„Acest zbor cu SAF care alimentează cele două motoare ale aeronavei H225 este un reper important pentru industria elicopterelor. Acesta marchează o nouă etapă în eforturile noastre de a certifica utilizarea în proporţie de 100% a SAF pentru elicopterele noastre, fapt care ar însemna o reducere de până la 90% în ceea ce priveşte doar emisiile de CO2”, a declarat Stefan Thome, Executive Vice President, Engineering şi Chief Technical Officer, Airbus Helicopters.

Utilizarea SAF este unul dintre mijloacele prin care Airbus Helicopters îşi poate atinge obiectivul de a reduce emisiile de CO2 la elicopterele sale cu 50% până în 2030. Unul dintre principalele beneficii ale utilizării acestui nou combustibil este că permite aeronavei să-şi minimizeze amprenta de carbon menţinând în aceleaşi timp performanţele de zbor.

Potrivit raportului Waypoint 2050, utilizarea SAF în aviaţie ar putea contribui cu 50-75% la reducerea CO2 necesară pentru a atinge nivelul de emisii nete de carbon până în 2050 în industria transportului aerian. În timp ce producţia SAF reprezintă în prezent doar 0,1% din producţia totală de combustibil pentru aviaţie, este de aşteptat că această cifră va creşte semnificativ în următorii ani, pentru a satisface atât cererea în creştere din partea operatorilor, cât şi viitoarele mandate de utilizare a SAF.

În iunie 2021, Airbus Helicopters a lansat Grupul de utilizatori SAF cu intenţia de a reuni toate părţile interesate să lucreze la modalităţi de accelerare a utilizării kerosenului SAF în amestec şi de a deschide calea către zboruri 100% SAF pentru flotele viitoare. Toate aeronavele comerciale şi elicopterele Airbus sunt certificate să zboare cu un amestec de până la 50% SAF. Scopul nostru este să obţinem certificarea 100% SAF până în 2030 pentru avioanele comerciale şi elicopterele Airbus.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite