Primele centrale de fuziune nucleară au nevoie de 7 miliarde de dolari pentru a deveni operaționale

0
Publicat:

Companiile care doresc să producă energie se așteaptă să cheltuiască aproximativ 7 miliarde de dolari până la momentul în care primele lor centrale de fuziune nucleară vor deveni operaționale.

Accelerator de particule - arhiva foto
Accelerator de particule - arhiva foto

Fuziunea este procesul prin care doi atomi uşori (de hidrogen) sunt făcuți să fuzioneze pentru a crea unul greu (heliu), iar acest proces eliberează energie. Acesta este procesul care se desfăşoară în interiorul stelelor, inclusiv în Soare.

Căutând să stăpânească procesul de fuziune folosind lasere sau magneți, companiile private și laboratoarele guvernamentale au cheltuit 500 de milioane de dolari pe lanțurile lor de aprovizionare anul trecut, potrivit sondajului Fusion Industry Association (FIA), prezentat de Reuters.

Aceste cheltuieli ar urma să explodeze la 7 miliarde de dolari în momentul în care companiile își dezvoltă prima centrală electrică și potențial trilioane de dolari într-o industrie de fuziune matură, estimată a fi cândva între 2035 și 2050, se arată în sondajul la care au participat peste 20 de dezvoltatori.

O mare parte din aceste cheltuieli este de așteptată să meargă pentru achiziția de oțel de înaltă calitate, beton și sârmă superconductoare pentru a construi instalații în cazul în care combustibilii vor fi încălziți la mai mult de 100 de milioane de grade Celsius în camere speciale. Banii vor fi ccheltuiți, de asemenea, pe magneți speciali, lasere, și surse de alimentare.

Andrew Holland, șeful FIA, a declarat că există o mică îngrijorare cu privire la riscul geopolitic de aprovizionare în lanțul de aprovizionare. "Vrem să ne asigurăm că companiile din lanțul de aprovizionare sunt conștiente de faptul că fuziunea vine, astfel încât să poată face investițiile să crească."

Deși există o lipsă globală de tritiu, un combustibil pe care multe companii intenționează să-l folosească pentru a incendia instalațiile de fuziune, Olanda a spus că nu este un motiv de îngrijorare, deoarece companiile intenționează să reproducă tritiu în instalațiile de fuziune cu ajutorul litiului.

O instalație de fuziune ar avea nevoie doar de cantitatea de litiu găsită în aproximativ patru vehicule electrice, a estimat el.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite