Prima țară care a demontat mii de bancomate. Care sunt motivele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un stat european a demarat deja procedurile de demontarea a mii de bancomate, din cauza scăderii numărului de sucursale și locații de autoservire și a scăderii generale a utilizării numerarului.

Bancomat nefunctional
Un stat european a demarat deja procedurile de demontarea a mii de bancomate

Volks- și Raiffeisenbank au demontat în Germania, în ultimii nouă ani, peste 4.000 de bancomate, potrivit stiridiaspora.com. Numai în anii 2021 și 2022, numărul de aparate ATM din institute a scăzut cu 1.800, după cum a raportat luni „Handelsblatt”, citând Asociația Federală a Volksbanken și Raiffeisenbanken germane (BVR). Dpa a publicat și cifrele BVR.

Conform BVR, Volks- și Raiffeisenbank aveau puțin mai mult de 15.500 de bancomate la sfârșitul anului 2022.

Sursa citată amintește că dezmembrarea bancomatelor a început în 2014.

Numărul de bancomate este în scădere, în primul rând din cauza scăderii numărului de sucursale și locații de autoservire și a scăderii generale a utilizării numerarului în Germania”, a afirmat BVR. „În ce măsură declinul se datorează și demontării bancomatelor în locații sensibile la securitate este dificil de evaluat, dar subiectul este relevant”.

Per total, Bundesbank estimează că accesul la numerar este în prezent bine garantat, chiar dacă nu mai există locații de retragere în mai multe municipalități. Cu toate acestea, desființarea sucursalelor bancare și a bancomatelor din ultimii ani dă naștere la temeri că situația s-ar putea deteriora în viitor.

La finalul anului trecut, autoritățile din Germania anunțau că întocmesc planuri de urgenţă pentru a face faţă unei pene de curent. 

Planurile includeau ca Bundesbank, banca centrală a Germaniei, să acumuleze lichidităţi suplimentare pentru a face faţă unei creşteri bruşte a cererii, şi să limiteze retragerile, a declarat o sursă.

Oficialii şi băncile analizau, de asemenea, distribuţia, discutând, de exemplu, despre accesul prioritar la combustibil pentru transportatorii de numerar, au declarat alte persoane, comentând pregătirile care s-au accelerat în ultimele săptămâni după ce Rusia a blocat livrările de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite