Preţurile petrolului continuă să crească. Țările membre AIE ar putea elibera cantități mai mari din rezervele strategice

0
Publicat:

Preţurile petrolului au urcat luni cu peste 3 dolari pe baril, extinzând creşterile de săptămâna trecută, potenţialele reduceri de producţie ale OPEC+ şi un conflict din Libia contribuind la compensarea aprecierii dolarului şi a perspectivelor negative ale economiei SUA, transmite Reuters.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 3,16 dolari, sau cu 3,1%, Foto: Arhivă Adevărul
Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 3,16 dolari, sau cu 3,1%, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, Arabia Saudită, cel mai mare producător în cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a ridicat săptămâna trecută problema unei posibile reducerii producţiei, despre care sursele au spus că ar putea coincide cu o creştere a livrărilor din Iran, în cazul în care va încheia un acord nuclear cu Occidentul.

OPEC+, care cuprinde OPEC, Rusia şi producători aliaţi, se întruneşte pe 5 septembrie pentru a stabili politica viitoare, informează News.ro.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu 3,16 dolari, sau cu 3,1%, la 104,15 dolari pe baril, după ce a crescut cu 4,4% săptămâna trecută.

De asemenea, cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a câştigat 3,16 dolari, sau 3,4%, până la 96,22 dolari pe barul, după un avans săptămânal de 2,5%.

Preţurile petrolului cresc în speranţa unei reduceri a producţiei din partea OPEC şi a aliaţilor săi pentru a restabili echilibrul pieţei, ca răspuns la renaşterea acordului nuclear al Iranului”, a declarat Sugandha Sachdeva, vicepreşedinte pentru cercetarea mărfurilor la Religare Broking.

Naţiunile care sunt membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie ar putea elibera mai mult petrol din rezervele strategice de petrol (SPR) dacă vor considera că este necesar, la expirarea schemei actuale, a declarat luni şeful agenţiei.

Preţurile petrolului au încheiat și tranzacţiile de vineri în creştere, impulsionate de semnalele din Arabia Saudită conform cărora OPEC+ ar putea reduce producţia.

Preţul petrolului Brent a câştigat 4,4% pe ansamblul săptămânii trecute, în timp ce cotaţie petrolului WTI a avansat cu 2,5%.

Emiratele Arabe Unite au devenit cel mai recent membru OPEC+ care a declarat că este aliniat cu gândirea Arabiei Saudite cu privire la pieţele de ţiţei.

Tot săptămâna trecută specialiștii anunțau că Rusia încearcă să-și vândă petrolul în Asia cu prețuri mult mai mici față de nivelul pieței. Aceștia poartă discuții cu mai multe țări din Asia pentru a încheia contracte pe perioade lungi de timp în schimbul unor discounturi considerabile.

Mai multe țări din Asia ar putea beneficia de reduceri foarte mari chiar și de până la 30%. Acest lucru poate semnala faptul că Rusia caută modalități de a contracara discuțiile pe care SUA și statele membre ale grupului G7 le-au avut privind impunerea unui preț maxim pentru importurile de țiței rusesc.

Potrivit analiștilor, aceasta ar putea fi o campanie a conducerii de la Moscova de a încerca să găsească mai mulți cumpărători după ce UE a impus embargo asupra petrolului său, relata Hotnews.

Ministrul indonezian al Turismului a confirmat că Rusia a oferit Indoneziei petrol cu 30% mai ieftin decât pe piețele internaționale, într-o postare pe Instagram. Momentan, guvernul de la Jakarta ar fi îngrijorat de posibile sancțiuni din partea SUA, dacă ar lua petrol de la ruși.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite