Preţurile energiei scad în Europa, după creşterea record de săptămâna trecută

0
Publicat:

Preţurile energiei în Europa au scăzut marţi, în urma indiciilor că regiunea accelerează eforturile de a atenua o criză care ameninţă să provoace recesiune, transmite Bloomberg.

În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, Foto: Shutterstock
În Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, în Germania, contractele futures de energie pentru anul viitor au scăzut cu 26%, în timp ce în Ţările de Jos preţul gazelor naturale a înregistrat un declin de 11%.

Ambele contracte au scăzut şi luni, după creşterea record de săptămâna trecută, informează Agerpres.

Preţurile au fost extrem de volatile în ultimele zile, din cauza nivelului redus al tranzacţiilor şi a sporirii incertitudinilor. Gazprom urmează să suspende livrările de gaze către Germania prin gazoductul Nord Stream, în perioada 31 august - 2 septembrie, pentru lucrări de mentenanţă.

Uniunea Europeană se pregăteşte să intervină rapid pentru a atenua creşterea costurilor cu energia, care alimentează inflaţia şi sporeşte riscul recesiunii. Şi capacităţile de stocare a gazelor din regiune se umplu rapid, sporind şansele ca Europa să treacă de această iarnă, fiind bine aprovizionată.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să discute despre reformarea pieţei energiei.

Luni, şeful CE a anunţat că blocul comunitar caută să dezvolte un instrument care să elimine legăturile dintre preţurile la gaze şi electricitate şi a declarat că trebuie luate urgent măsuri pentru a stopa costurile ridicate.

Orice decizie privind plafonarea preţurilor energiei va limita profitabilitatea generării de energie din arderea gazului natural, ceea ce ar putea duce la o scădere a cererii. Ţinând cont de incertitudini şi de nivelul limitat al lichidităţii pe piaţă, preţurile vor fluctua probabil semnificativ", a apreciat Warren Patterson, de la ING Groep NV.

Riscurile în Europa rămân ridicate. Gazprom a informat Engie în legătură cu reducerea livrărilor de gaze, începând de marţi, din cauza dezacordului dintre părţi privind aplicarea unor contracte.

La sfârșitul săptămânii trecute, prețurile energiei electrice pentru anul următor în Franța, Germania și țările nordice au crescut considerabil, atingând noi recorduri.

În Franța, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut cu până la 13% numai vineri, la 1.003 de dolari (1.000 de euro) pe megawat-oră pentru prima dată, conform estimărilor Bloomberg.

Aprovizionarea cu energie electrică a Franței este redusă de întreruperile la unele dintre centralele sale nucleare. Producția de energie nucleară a Franței reprezintă aproximativ 70 la sută din mixul său de electricitate, iar atunci când reactoarele sale sunt pe deplin operaționale, este un exportator net de energie electrică în alte țări europene. Cu toate acestea, întreținerea prelungită la mai multe reactoare nucleare în acest an înseamnă că Franța – și restul Europei – au acum mai puțină sursă de energie nucleară.

În Germania, prețurile la energie electrică pentru anul următor au atins, de asemenea, un record de 843 de dolari (840 de euro) pe MWh vineri, crescând cu 50% doar în această săptămână.

Totodată, în țările nordice, prețurile la energie electrică pentru anul următor au crescut vineri cu două cifre, 11%, până la un nivel record de 278 de dolari (277 de euro) pe MWh.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite