Patronatele din turism cer statului să urgenteze acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vouchere vacanta Foto turism20.ro

Patronatele din turism cer statului să urgenteze acordarea voucherelor de vacanţă pentru bugetari, argumentând că planificarea vacanţelor se face acum, nu peste două - trei luni.

„Cu toţii ştim că acordarea voucherelor de vacanţă pentru 2022 a fost aprobată la finele anului precedent, printr-un efort al întregii industrii turistice, iar Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a avut un rol important în aceste demersuri, ca membru al Alianţei pentru Turism (APT). Există un act normativ (Ordonanţa de Urgenţă nr. 131 din 17 decembrie 2021) care prevede acordarea voucherelor de vacanţă pentru personalul plătit din fonduri publice începând cu 1 ianuarie 2022, această măsură fiind vitală atât pentru angajaţi, cât şi pentru economia naţională.

 Din păcate, deşi nu există nicio problemă din punct de vedere al Ministerului Finanţelor şi al Ministerului Muncii, procedura nu este încă implementată! Sumele aferente voucherelor de vacanţă ar fi trebuit încărcate pe cardurile angajaţilor până la ora actuală, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Exact în această perioadă se derulează campania de ”Înscrieri timpurii” pentru litoralul românesc, prelungită până la 31 martie. Orice zi care trece reprezintă un dezavantaj atât pentru angajaţi, care nu mai pot beneficia de ofertele speciale din această perioadă şi ar fi dorit să achiziţioneze pachete turistice cu vouchere de vacanţă, cât şi pentru agenţii de turism şi hotelieri”, se arată într-un comunicat al patronatelor din turism.

ANAT a susţinut public oportunitatea introducerii voucherelor / tichetelor de vacanţă încă din 2005. Tări cu tradiţie turistică, precum Elveţia şi Franţa, acordă vouchere de vacanţă de zeci de ani iar altele (ex. Cehia) au anunţat că doresc să implementeze un astfel de program pentru revigorarea turismului intern şi refacerea forţei de muncă. Voucherele de vacanţă asigură în mare parte supravieţuirea şi dezvoltarea turismului intern, precum şi pregătirea turismului pentru incoming. 25-30% dintre vânzările agenţiilor de turism specializate pe turism intern sunt asigurate de voucherele de vacanţă. 

”Voucherele de vacanţă au avut impact deosebit de favorabil la implementare şi dezastruos la renunţare, în 2021. Am fost entuziaşti la reluarea programului, cu garanţia derulării pe mai mulţi ani. Iar acum avem cadrul legal, avem bugete alocate dar ne împiedicăm în birocraţie. Şi cei care suferă sunt tot angajaţii, care nu pot profita acum de ofertele variate şi de reducerile de early booking, la care nu vor mai avea acces peste două-trei luni. Cei mai mulţi români îşi planifică vacanţele acum, nu peste două-trei luni”, subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

ANAT observă o nesincronizare între Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, nicio instituţie neasumându-şi întârzierea implementării voucherelor de vacanţă şi solicită acordarea de urgenţă a acestor mari beneficii pentru angajaţi şi pentru turismul românesc.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite