Patronate: Voucherele de vacanţă au salvat turismul intern. Gradul de ocupare a scăzut cu 30%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Litoralul romanesc

Voucherele de vacanţă au salvat sezonul estival în acest an, mai mult de jumătate dintre turiştii veniţi pe litoralul românesc, inclusiv în aceste prime zile din septembrie, făcând rezervări cu tichete de vacanţă emise anul trecut.

Fără cazările cu vouchere, hotelierii de pe litoral, care şi aşa au avut cu 30% mai puţini clienţi decât anul trecut pe durata întregului sezon, ar fi intrat în colaps, potrivit unei analize a Organizaţiei Patronale Mamaia-Constanţa (O.P.M.CTA.), care solicită Guvernului să emită vouchere de vacanţă şi în acest an, pentru ca turiştii să-şi permită să meargă în vacanţe interne şi în 2021. 

Până pe data de 15 iulie, anul acesta, hotelurile de pe întreg litoralul românesc atinseseră un grad mediu de ocupare de 37%, nereuşind să-şi acopere nici măcar costurile de funcţionare, după ce în luna mai şi în prima parte din iunie nu au putut primi turişti, pentru că nu fuseseră emise normele de funcţionare, dar si din cauza bajbaielilor de comunicare din partea autoritatilor centrale. Trebuie reamintit ca agentii economici de pe litoral nu au avut nici un fel de predictibilitate sau scenariu disponibil, desi au solicitat pe toate caile oficiale sprijin in a pregati un mod de actiune pentru sezonul care se apropia. Prin comparaţie, anul trecut, pe data de 15 iulie, gradul mediu de ocupare pe litoral se ridica la 75%. 

Ulterior, după data de 15 iulie, atunci când au aflat că va fi o cvasi-relaxare, românii au început să vină în număr mai mare pe litoral. Constatând că nu-şi riscă sănătatea dacă vin la mare si ca proprietatile clasificate au implementat numeroase procedure de protective anti-COVID-19, turiştii au început să rezerve în număr mai mare pachete pentru sfârşitul lui iulie şi începutul lui august.

"Într-adevăr, august a fost o lună bună, cu o scădere a numărului de turişti cu doar 10% comparativ cu anul trecut. Trendul ascendent a continuat şi în luna septembrie, când am ajuns să fim egali cu luna septembrie a anului trecut ca grad de ocupare a hotelurilor deschise. Pentru că trebuie spus ca nu toate au rămas deschise, din pacate, sub presiunea financiara a primelor 3 luni. Acum, în aceste prime zile din septembrie, gradul de ocupare al hotelurilor funcţionale de pe litoral este undeva la 80%", a declarat d-nul Nicolae Bucovală, preşedintele O.P.M.CTA. si Prim-Vicepresedinte al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.

Cu toate acestea, pe litoral au venit în acest sezon cu 30% mai puţini turişti decât anul trecut, contrar celor declarate de ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a afirmat că în această vară turismul intern a avut încasări mai mari decât anul trecut. De altfel, chiar şi Institutul Naţional de Statistică a contrazis cu cifre clare declaraţia ministrului. "Eu nu stiu daca ieşirea d-nului Virgil Popescu a fost intamplatoare. Poate că HORECA nu va mai ajunge sa acceseze mult laudatele si asteptatele granturi pe care ni le-a acordat Uniunea Europeana?" se intreaba presedintele Nicolae Bucovală. 

Preşedintele O.P.M.CTA. a mai spus că, ţinând cont de scăderea de 30% a gradului de ocupare de pe litoral din acest sezon, hotelurile nu au făcut profituri, în condiţiile în care masurile si materialele necesare acoperirii standardelor de protectie anti-COVID-19 au generat costuri foarte mari, total neprevazute, la care s-au adaugat costurile cu forta de munca (INS a publicat statistica in care HORECA a crescut salariile in acest an cu o medie de 25%), iar undeva incepand cu perioada 10-15 iulie, majoritatea furnizorilor de marfuri pentru HORECA si-au scumpit preturile la multe produse, incercand o recuperare a pierderilor provocate de pandemie pe spinarea operatorilor, acelasi lucru fiind resimtit de industrie si din partea presatorilor de servicii. 

"Există hoteluri, atât în sudul litoralului, cât şi în Mamaia, care nu s-au deschis deloc în acest sezon, fie pentru că le-a fost teamă să deschidă, fie pentru că n-au avut resursele financiare să facă asta, IMM Invest devenind functional si alocand banii efectiv mult prea tarziu pentru deschiderile de pe litoral (perioada de pre-opening pentru a opera a fost aprilie-mai, cel tarziu iunie). Industria HORECA are nevoie în continuare de sprijin de la stat pentru a depasi efectele economice produse de pandemie, si pe care le vom simti in industrie puternic incepand cu aceasta iarna", a mai spus Bucovală. 

Din studiile O.P.M.CTA., mai mult de jumătate dintre turiştii care au venit în această vară pe litoral, inclusiv în luna septembrie, şi-au achitat sejururile cu vouchere de vacanţă emise anul trecut şi care mai au valabilitate până în mai 2021.

"Voucherele au salvat turismul intern în acest sezon, pentru că în pandemie mulţi români n-au mai avut bani, dar unii dintre ei rămăseseră cu vouchere de anul trecut.

E nevoie ca statul să emită şi anul acesta vouchere şi aşteptăm să se bugeteze acest lucru cât mai repede, pentru că deja pregătim sezonul 2021 şi suntem într-o incertitudine totală, neştiind cum să ne facem caculele şi pe baza căror estimări să lansăm pachetele early booking, atat noi cat si marii tour-operatori din piata care vand litoralul romanesc. Fără vouchere de vacanţă, turismul intern va fi grav afectat în 2021, mult mai mult ca în acest an, luând în considerare şi urmele lăsate de pandemie în buget în anul acesta, faptul că cea mai mare parte a agenţilor economici şi-au suspendat ratele bancare şi le-au amânat pentru anul 2021, şi realitatea că bugetele românilor sunt în aceeaşi situaţie!", a mai spus Nicolae Bucovală.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite