Patron de restaurant în Spania, cu preţul unui apartament în România
0Un local cu terasă situat într-o zonă turistică din Spania poate aduce un profit lunar de peste 10.000 de euro Dacă mediul de afaceri din România nu te mai mulţumeşte şi îţi
Un local cu terasă situat într-o zonă turistică din Spania poate aduce un profit lunar de peste 10.000 de euro
Dacă mediul de afaceri din România nu te mai mulţumeşte şi îţi doreşti să fii proprietarul unui bar sau al unui restaurant într-o ţară din Occident, acum ai această posibilitate. Cu aproximativ 50.000 de euro poţi deveni, pentru trei ani, patronul unui bar dintr-un orăşel din Spania. Pe site-ul "business for sale Spain" poţi găsi sute de astfel de afaceri care se vând la cheie, pe un număr limitat de ani, iar în funcţie de locaţie şi de dotări, preţurile sunt cuprinse între 50.000 şi un milion de euro, pe o perioadă între trei şi 15 ani. Investiţia iniţială poate fi recuperată în circa un an.
Nu toţi românii care au plecat la cules căpşuni în Spania au reuşit să pună ban pe ban şi să pornească propria afacere. Mulţi dintre aceia care au reuşit acest lucru s-au mulţumit cu o discotecă sau o cârciumă pe care le-au deschis în satul lor natal. Însă, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, un cetăţean român care doreşte să cumpere o afacere într-o ţară UE se bucură de aceleaşi drepturi şi facilităţi pe care le-ar fi avut şi acasă.
În plus, birocraţia în ţările din vestul Europei este mai puţin greoaie decât la noi, iar mediul de afaceri occidental, mai sigur. În Spania vin anual peste 50 milioane de turişti atraşi de clima mediteraneană şi relieful extrem de variat al acestei ţări. În afară de turişti, alte câteva sute de mii de străini aleg anual Spania pentru a-şi dezvolta o afacere. Evident, cele mai profitabile businessuri sunt cele din domeniul turismului şi alimentaţiei publice.
Închirierea afacerilor la cheie, cea mai căutată în Spania
Foarte mulţi proprietari de restaurante sau baruri din Spania nu au timpul şi banii necesari pentru a se ocupa de businessul respectiv. De aceea aleg să-şi închirieze proprietatea pentru 5-10 ani pe o anumită sumă. Cel care îşi adjudecă afacerea se bucură de libertate deplină, atât în ceea ce priveşte managementul businessului, cât şi partea legată de investiţii. El este cel care plăteşte toate dările către stat, dar tot el este cel care beneficiază de întregul profit.
De exemplu, în oraşul Torreblanca din regiunea spaniolă Costa del Sol, un restaurant de 80 de metri pătraţi, complet utilat, poate fi închiriat cu 140.000 de euro pe o perioadă de trei ani, adică zece salarii ale unui român care munceşte pe teritoriul Spaniei, în construcţii. Businessul este destul de profitabil, dacă ţinem cont de faptul că această localitate atrage anual peste 100.000 de turişti. Un astfel de restaurant poate aduce un profit de 10.000 de euro lunar, ceea ce înseamnă că investiţia iniţială poate fi amortizată în 14 luni. În schimb, dacă ar fi să cumperi acel spaţiu, preţul poate depăşi 1.300.000 de euro. Pe plaja Los Cristianos din Teneriffe, închirierea pe cinci ani, cât este şi perioada minimă de contractare, a unui restaurant de lux de peste 1.000 de metri pătraţi costă 485.000 de euro. Profitul anual este de aproximativ 250.000 de euro. În această zonă proprietăţile au preţuri exorbitante, de aceea este mult mai costisitor să începi o afacere de la zero, decât să închiriezi una.
Proprietăţile din Spania, mai ieftine ca în România
Şi în Bucureşti se fac astfel de afaceri, însă preţul pe care îl plăteşte cel care închiriază este mult mai mare decât în Spania. "Un restaurant decent, care să poată aduce un profit de minimum 5.000 de euro lunar, nu se închiriază în Capitală cu mai puţin de 50.000 de euro pe an", crede Ioana Preda, proprietara pizzeriei Seven din Bucureşti.
"În domeniul imobiliar, în România preţurile sunt mult mai mari decât în Spania. De pildă, în Palma de Majorca, cu 120.000 de euro îţi poţi achiziţiona o casă cu etaj, la cheie, undeva pe malul mării. Cu aceiaşi bani, în Bucureşti abia dacă poţi cumpăra un apartament cu trei camere, într-o zonă decentă, spune Mihail Dragăşanu, reprezentant imobiliar.
Ce trebuie să faci pentru a porni o afacere în Spania
Primul pas pe care trebuie să îl faci, indiferent de genul de afacere pe care vrei să îl începi, este să mergi la poliţie pentru a obţine un număr de înregistrare, numit N.I.E. Acesta este aplicat cetăţenilor străini pentru a fi luaţi în evidenţă ca plătitori de taxe. Singurul act de care aveţi nevoie la sediul poliţiei este paşaportul. În Spania sunt două niveluri în care un business trebuie înregistrat: unul local şi unul naţional. La nivel local trebuie să mergi la primărie şi să obţii o licenţă de funcţionare (Licencia de Apertura) în care se specifică tipul afacerii pe care o demarezi.
La nivel naţional, businessul trebuie înregistrat la biroul IVA, în vederea colectării taxelor de către Agencia Tributaria. În cele din urmă trebuie să te decizi ce fel de societate îţi vei crea. Empresa Individual, Sociedad Civil sau Sociedad Limitada, corespondenţii unui PF, SRL sau SA, în România.