Panouri fotovoltaice la stână: 10 căsuţe din vârf de munte au acum curent electric

0
0
stana panouri fotovoltaice

Zece stâne situate în Munţii Căpăţânii au acum curent electric prin proiectul „România Tradiţională cu Energie Curată” derulat de Asociaţia Energia Inteligentă.

Stânele strămoşeşti Căpăţânii, Ursu Vârf, Ursu Canton, Ursuleţu, Balota, Milescu, Căşăria, Dârju, Cocora 1 şi Cocora 2 au primit o nouă viaţă, cu energie curată.

Lansat în luna iunie a acestui an de către Asociaţia Energia Inteligentă, proiectul „România Tradiţională cu Energie Curata” are doua mari obiective - păstrarea tradiţiilor romaneşti concomitent cu susţinerea tehnologilor moderne care să permită producerea de energie curată.

Păstoritul Carpatic a permis de-a lungul timpului crearea de comunităţi umane care au în centrul lor această ocupaţie şi formarea unor puternice legături sociale între practicanţi, devenind un factor care a generat identitate locală, regională şi naţională. Pajiştile din munţii României, cu floră furajeră de calitate este rezultatul unui proces de păşunare constantă pe parcursul secolelor. Însă ceea ce s-a obţinut cu efort de-a lungul timpului, poate să dispară în câteva decenii prin subpăşunare, fenomen care favorizează “resălbăticirea“ păşunilor prin apariţia vegetaţiei ierboase nedorite şi a vegetaţiei lemnoase care va duce la împădurire.

Potrivit unei estimări a Asociaţiei Energia Inteligentă, peste 60% din sălaşele de pe culmile munţilor au fost părăsite şi astfel a fost pus în pericol păstoritul, probabil cea mai definitorie tradiţie a poporului român. Lipsa căilor de acces şi condiţiile grele de trai în aceste zone au făcut ca cei care locuiesc şi îşi desfăşoară activitatea în aceste locuri să renunţe la această îndeletnicire străveche, definitorie pentru poporul român.

Proiectul „România Tradiţională cu Energie Curată” va aduce o contribuţie semnificativă la păstrarea identităţii naţionale folosind energie curată. Refacerea căilor de acces, peste 60 de km de drum pe zona de creastă, către stânele din Munţii Căpăţânii, singurul masiv muntos în care sălaşurile montane de păstorit sunt încă populate de către oameni şi instalarea de panouri fotovoltaice în stâne vor face ca cei care încă practică păstoritul în aceste zone să îşi poată continua activitatea şi valorifica produsele. Totodată, refacerea drumurilor din zonă va facilita accesul vizitatorilor şi, treptat, va reînvia activităţile turistice. 

„Renunţăm foarte uşor la tradiţii şi în acelaşi timp respingem şi noile tehnologii, adică respingem noul în general. Este foarte important sa înţelegem până nu e prea târziu că trebuie să păstrăm tradiţiile, la fel cum trebuie să înţelegem că tehnologiile noi sunt în avantajul nostru pentru că venim cu energie curată prin care îmbinăm noul cu vechiul” a declarat Dumitru Chisăliţa, Preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

„Ne ajută foarte mult panourile pentru ca avem iluminat, putem folosi mulgătoarea, vom avea o muncă mai uşoara acum ca avem curent la stână. Nu speram niciodată că va ajunge curentul aici” a spus Anişoara Hiriza, proprietar de stână de vite.

„Eu vin aici din anii 70, vară de vară şi ne-am descurcat cum am putut, cu lumânări, cu felinare, cu lămpi. Acum ca avem curent electric va fi mult mai uşor” a declarat Ion Crăciunescu, proprietar de stână de oi.

„Schimbarea se face prin oameni şi cu oameni. Dacă ei nu înţeleg ce li se întâmplă se vor opune vehement oricărei schimbări, pentru că teama de necunoscut este în firea umană. Schimbarea pe care o dorim pentru România trebuie să înceapă cu oameni, cu programe de informare şi de creştere a gradului de conştientizare asupra importanţei păstrării tradiţiilor şi a adaptării la schimbările pe care viitorul ni le va aduce. Astfel vor putea fi înţelese şi acceptate noile forme de energie, care pot asigura securitatea energetică a României şi în acelaşi timp contribuie la protejarea climatică.” a adăugat Dumitru Chisăliţă, Preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

Astfel, asociat proiectului pilot derulat în Munţii Căpăţânii,  proiectul România Tradiţională cu Energie Curată, îşi propune să deruleze si o campanie puternică de informare în diferite zone din România, asupra importanţei acceptării de noi forme de energie, o energie mai curată şi la fel de sigură ca cea cu care oamenii s-au obişnuit. 

Proiectul pilot de instalare a surselor de energie curată în stâne, parte din „România Tradiţională cu Energie Curată” a fost posibil cu sprijinul prietenilor Asociaţiei Energia Inteligentă, Salvamont Vâlcea, Comunităţii 4x4 Vrancea şi Federaţiei Patronală Petrol şi Gaze fără de care nu ar fi fost posibilă deplasarea în munţi, în special în contextul organizării infotrip-ului din Munţii Căpăţânii, adresat reprezentanţilor mass-media, pentru ca ei să vadă şi să simtă frumuseţea locurilor dar şi traiul dificil din stânele montane şi astfel, utilitatea demersului nostru. Proiectul s-a bucurat de asemenea de sprijin din partea partenerilor media care susţin Asociaţia Energia Inteligentă în popularizarea acestui proiect – InvesTenergy, News Energy, Focus Energetic, Energy Center, The Diplomat Bucharest, Financial Intelligence, Spot Media, Economistul, Club Economic şi România Durabilă.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite