OLX blochează şi elimină anunţurile de vânzare a medicamentelor ruseşti Arbivir şi Arbidol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arbidol

OLX a anunţat joi că blochează şi elimină anunţurile de vânzare a medicamentelor ruseşti Arbivir şi Arbidol, după ce a sesizat o cerere extrem de mare în ultimul timp, în ciuda faptului că aceste medicamente nu sunt autorizate.

Între 1 octombrie şi 7 noiembrie 2021 au fost peste 8000 de căutări pe OLX pentru Arbidol şi Arbivir. În comparaţie cu luna aprilie, când au fost înregistrate cu 95% mai puţine căutări. De la începutul anului, pe OLX s-au făcut aproape 12 300 de căutări pentru Arbivir şi Arbidol.

Situaţia a escaladat radical în luna octombrie 2021, când s-a înregistrat o creştere a căutărilor de aproape 40 de ori mai mare faţă de luna anterioară. În paralel, în această toamnă a existat şi un număr foarte mare de îmbolnăviri de COVID-19 în ţara noastră. Până astăzi, în România au fost înregistrate peste 1,7 milioane de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

În acest context, OLX a decis să blocheaze şi să elimine în mod proactiv aceste anunţuri prin care se puteau comercializa medicamentele Arbidol şi Arbivir, apelând la o combinaţie de inteligenţă artificială şi moderare umană. În cazul în care utilizatorii mai găsesc astfel de anunţuri active, echipa OLX îi încurajează să raporteze imediat acest conţinut. În mod oficial, aceste medicamente nu sunt recomandate în protocolul de tratament COVID-19. 

Conform unei postări pe contul de social media, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România informează că că medicamentul Arbidol nu este autorizat în ţara noastră. Conform prevederilor art. 704 alin (1) din Legea 95/2006, republicată, “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

Comercializarea oricăror medicamente eliberate pe bază de reţetă, pe platforma OLX, este strict interzisă şi astfel de anunţuri sunt eliminate imediat de pe site.

“Au fost 99 de listări de la utilizatori care au încercat să vândă medicamentele Arbidol şi Arbivir pe platforma online, în ultima lună, şi au fost eliminate imediat. În astfel de situaţii, OLX acţioneaza pe doua planuri: prevenţie - prin comunicarea corespunzatoare a diverselor situaţii întâlnite pe platformă şi reacţie - prin blocarea anunţurilor de vânzare de produse ilegale, în acest caz, medicamente neautorizate. Echipele noastre de moderare, antifraudă şi asistenţă pentru clienţi lucrează non-stop pentru a ne asigura că românii rămân în siguranţă”, a declarat Theodor Filoş, OLX Business Manager.

OLX le recomandă utilizatorilor să caute întotdeauna asistenţă medicală specializată şi să cumpere medicamente eliberate pe bază de reţetă de la farmacii sau de la distribuitori autorizaţi. De asemenea, OLX îi încurajează pe utilizatori să raporteze astfel de anunţuri echipei de asistenţă pentru clienţi, astfel încât să există posibilitatea de a reacţiona legal şi de a lua măsuri suplimentare pentru a elimina astfel de anunţuri publice de pe platformă. 

OLX colaborează în mod constant cu autorităţile şi Poliţia Română pentru a combate orice tentativă de fraudă sau altă ilegalitate şi desfăşoară constant campanii de informare şi conştientizare a clienţilor cu privire la astfel de situaţii.

Citeşte şi:

Agenţia Naţională a Medicamentului: Arbidol nu este autorizat în ţara noastră

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite