Noile condiţii din programul „Prima Casă“ vor scumpi locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imobiliare wallstreet

Preţurile locuinţelor vor creşte „absolut sigur”, dacă statul majorează plafoanele la credite prin programul „Prima Casă”, care va fi redenumit „Noua Casă”, este de părere Dan Bucşa, economist şef pentru regiunea Europei Centrale şi de Est în cadrul UniCredit Bank Londra.

Executivul a discutat, joi, despre majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul „Noua Casă”, de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului.

Va duce acest lucru şi la creşterea preţului locuinţelor?

„Absolut sigur! Avem şi modelele. De exemplu, Croaţia, care a făcut exact acelaşi lucru acum doi ani. Ca urmare, preţurile au crescut cu 20% într-un an. A crescut şi piaţa, e adevărat. Nu s-a văzut nimic în inflaţie că oamenii au dat mai mulţi bani să-şi cumpere locuinţă cu această garanţie”, a afimat Dan Bucşa într-o videoconferinţă.

El este de părere că, cu siguranţă, preţurile vor creşte mai mult.

„Unul dintre motivele pentru care preţurile imobiliare în România nu au crescut mai repede decât în regiune a fost chiar Prima casă pentru că, cumva, a ţinut apartamentele, mai ales cele mici, sub limita de 60.000 – 65.000 euro, cât a fost ea. Dacă acea limită se măreşte, automat apartamentele care au stat în 60.000 – 65.000 euro se vor duce în 95.000 euro, cele care au stat în 100.000 de euro se duc în 140.000 de euro, dacă acestea vor fi limitele”, a precizat Bucşa.

Guvernul a discutat în primă lectură o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea programului „Prima Casă” şi transformarea lui în programul „Noua Casă”.

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a precizat că Executivul a discutat despre majorarea plafonului pentru creditele luate prin Programul „Noua Casă”, de la 70.000 de euro la 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite