Noi reguli pentru creditele imobiliare. Cu cât va creşte avansul la creditele în lei, euro sau alte valute DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
imobiliare casa

BNR a elaborat un proiect de modificare a regulilor pentru creditele imobiliare, principala schimbare constând în creşterea nivelului avansului pentru toate tipurile de credite imobiliare, atât cele în lei, euro sau alte valute.

Astfel creditele în lei pentru investiţii în imobiliare nu vor putea depăşi 75% din valoarea garanţiei, cele în euro 65%, iar cele în alte valute  50%.

„În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documentului BNR.

Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Avans mai mare cu 10% pentru creditele în lei. Majorări şi la euro şi alte valute

Potrivit noilor calcule, românii vor avea de plătit un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute.

Noile prevederi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele se reduc cu 10 puncte procentuale.

De asemenea, BNR propune ca pentru acordarea creditelor, împrumutătorii stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.

Noile condiţii intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Proiect de Modificare Reg 17 by Web Adevarul on Scribd

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite