Noi reguli pe piaţa serviciilor poştale. Cum sunt catalogate coletele şi ce despăgubiri se pot plăti în cazul distrugerii sau pierderii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Furnizorii de servicii poştale autorizaţi în România trebuie să transmită Autorităţii de reglementare o serie de informaţii şi date statistice privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, riscând în caz contrar să fie sancţionaţi.

De asemenea, persoanele care intenţionează să revândă servicii poştale, inclusiv prin intermediul unor platforme informatice, sunt obligate să notifice ANCOM în privinţa acestei intenţii începând cu data de 1 ianuarie 2020. 

Sancţiuni pentru nerespectarea obligaţiei de transmitere a datelor statistice 

Prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2019 a fost adoptat regimul sancţionator care se aplică în cazul nerespectării dispoziţiilor Regulamentului (UE) 2018/644 privind serviciile de livrare transfrontalieră de colete, potrivit căruia furnizorii de servicii poştale autorizaţi în România vor trebui să actualizeze sau să transmită ANCOM o serie de date statistice. 

Astfel, furnizorii vor putea fi sancţionaţi cu amenzi de la 5.000 de lei până la 2% din cifra de afaceri în cazul nerespectării obligaţiei de a actualiza anumite informaţii (cum ar fi datele lor de identificare, caracteristicile şi descrierea serviciilor de livrare de colete, termenii şi condiţiile generale pentru serviciile de livrare de colete) sau cu amenzi administrative de la 100 de lei la 15.000 de lei pentru fiecare zi de întârziere pentru a-i determina să furnizeze o serie de informaţii prevăzute de Regulamentul (UE) 2018/644, reprezentând date statistice referitoare la: numărul coletelor interne procesate, numărul coletelor care intră şi/sau ies de pe teritoriul României, cifra de afaceri generată de serviciile de livrare de colete prestate la nivel internaţional, european şi global, o listă de preţuri accesibilă publicului etc.

Revânzătorii de servicii poştale, obligaţi să notifice ANCOM 

Furnizarea serviciilor poştale se realizează în condiţiile regimului de autorizare generală (regimul juridic adoptat de Autoritatea de reglementare ce stabileşte drepturile şi obligaţiile furnizorilor de servicii poştale, care permite furnizarea de servicii poştale prin notificarea intenţiei de a presta aceste activităţi).

Prin urmare, orice persoană care intenţionează să furnizeze servicii poştale pe teritoriul României este obligată să notifice ANCOM în acest sens.

Potrivit amendamentelor aduse legislaţiei, începând cu data de 1 ianuarie 2020, pesoanele care intenţionează să revândă servicii poştale, inclusiv prin intermediul unor aplicaţii informatice disponibile pe pagini de internet, sunt obligate să notifice ANCOM cu privire la această intenţie.

Notificarea se va realiza prin completarea formularului-tip stabilit de ANCOM, disponibil aici. Pe baza notificărilor înregistrate, Autoritatea întocmeşte, actualizează şi publică Registrul public al furnizorilor de servicii poştale.

Prestarea, oferirea sau revânzarea serviciilor poştale de către persoane/societăţi comerciale care nu sunt autorizate de către ANCOM să furnizeze servicii poştale se sancţionează cu amenzi de până la 5.000 de lei pentru persoane fizice şi cu amenzi de la 5.000 de lei până la 2% din cifra de afaceri, în cazul persoanelor juridice. 

Alte modificări legislative 

În plus, Ordonanţa Guvernului nr. 27/2019 aduce o serie de noutăţi cadrului legal în materie: 

De la 1 ianuarie 2020, coletele care depăşesc 31,5 kg nu vor mai fi considerate trimiteri poştale;

Livrarea preparatelor alimentare pregătite în vederea consumului imediat, inclusiv a băuturilor care însoţesc aceste preparate, nu intră în categoria serviciilor poştale;

În cazul pierderii, furtului sau distrugerii trimiterii poştale, furnizorul este obligat să acorde expeditorului de 5 ori tariful serviciului pentru trimiterile poştale care nu fac obiectul unui serviciu de trimitere cu valoare declarată sau a unui serviciu contra ramburs. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite