Nabucco, mai important decât South Stream pentru Agenţia Internaţională a Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul european Nabucco este mai realist pentru efortul de securizare a alimentării cu gaze a consumatorilor europeni decât gazoductul South Stream, dezvoltat de Gazprom şi italienii de la Eni, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Nobuo Tanaka, citat de RIA Novosti.

Potrivit acestuia, Nabucco va contribui la diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze în Europa, chiar dacă această conductă va fi mai lungă şi va necesita o investiţie mai mare decât South Stream.

Totuşi, Tanaka a admis că implementarea ambelor proiecte ar contribui la securitatea Europei prin majorarea numărului de furnizori de gaze.

Gazoductul South Stream, care ar putea aduce în Europa 63 de miliarde de metri cubi de gaze ruseşti, face parte din strategia Rusiei de a ocoli Ucraina ca rută de tranzit. Conducta ar putea fi operaţională în 2015.

Traseul provizoriu al South Stream nu include deocamdată România, însă ţara noastră a primit invitaţia de a se alătura proiectului pe 17 februarie 2010, când vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev. a vizitat Bucureştiul. O decizie privind includerea României în proiect va fi luată în această toamnă, când va fi gata studiul de fezabilitate.

Acelaşi an 2015 este estimat şi pentru punerea în funcţiune a conductei Nabucco, după ce termenul a fost decalat de mai multe ori. Ţările furnizoare de gaze ar putea fi Azerbaidjan, Turkmenistan, Egipt, Irak, dar şi Rusia şi Iran.

România participă la proiectul Nabucco prin intermediul Transgaz, alături de MOL din Ungaria, austriecii de la OMV, bulgarii de la Bulgargaz şi Botas din Turcia, împreună cu RWE din Germania. În iulie 2009, cele cinci ţări prin care va trece conducta au semnat acordul interguvernamental.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite