Musk a vorbit despre cheltuielile semnificative ale SpaceX pentru a combate bruierea Starlink de către Rusia, în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fondatorul companiei a spus că Starlink este singurul mijloc de comunicare din Ucraina pe care Rusia nu l-a putut bloca complet.

Sistem Starlink, utilizat în Ucraina. Foto: Profimedia
Sistem Starlink, utilizat în Ucraina. Foto: Profimedia

SpaceX este forțat să cheltuiască resurse semnificative pentru a contracara eforturile Rusiei de a suprima rețeaua Starlink din Ucraina, a declarat fondatorul companiei, Elon Musk.

"SpaceX cheltuiește resurse semnificative pentru a contracara eforturile Rusiei de bruiaj. Aceasta este o problemă serioasă", a scris el pe X (fostul Twitter), comentând cu un utilizator un articol din New York Times (NYT) despre utilizarea de către armata rusă a echipamentelor de război electronic în Ucraina. Potrivit lui Musk, Starlink este singurul mijloc de comunicare din Ucraina pe care Rusia nu l-a putut bloca complet.

Vineri mai devreme, NYT a susținut că trupele ruse folosesc capabilități de război electronic împotriva sistemelor de satelit Starlink, blocând comunicațiile pentru Forțele Armate ucrainene (AFU) și perturbând navigația dronelor lor.

Terminalele de comunicații prin satelit Starlink, dezvoltate de SpaceX a miliardarului Elon Musk, transmit semnale de Internet de la sateliții de pe orbită către terminalele de la sol, care apoi le distribuie ca Wi-Fi.

În decembrie 2023, ministrul transformării digitale al Ucrainei, Mihail Fedorov, a raportat că aproximativ 47 de mii de dispozitive Starlink funcționează în Ucraina.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Kirill Budanov, a informat că forțele armate ale țării folosesc sisteme de satelit de-a lungul întregii linii a frontului.

În același timp, Musk s-a pronunțat în repetate rânduri în favoarea rezolvării conflictului din Ucraina prin diplomație, fapt pentru care a fost criticat la Kiev. În special, în 2023, un scandal a izbucnit după publicarea în mass-media americană a informațiilor că un om de afaceri a întrerupt accesul Ucrainei la Starlink în Crimeea în 2022.

Ulterior, analiștii de la ziarul spaniol El País și-au exprimat părerea că autoritățile ucrainene caută alternative la Starlink, dar admit că nu pot abandona acest sistem. Ei au ajuns la concluzia că acest sistem este necesar pentru Forțele Armate ucrainene; dacă serviciul de comunicații nu mai funcționează, apărarea ucraineană s-ar putea prăbuși. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite