Moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe a trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea simplă iniţiată de 41 de senatori de la PSD împotriva ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, a fost  dezbătută şi votată, luni, în plenul Senatului. Moţiunea simplă a trecut, dar ministrul de Fonanţe a precizat că nu-şi va da demisia.

UPDATE Moţiunea simplă împotriva lui Florin Cîţu a trecut, după ce 59 de senatori au votat „pentru” demiterea liberalului, iar 56 „împotrivă”. Ministrul liberal a precizat că nu-şi va da demisia în urma trecerii acestei moţiuni.


Dezbaterea şi votul asupra Moţiunii simple cu tema „ Guvernare PNL - numele tău este AUSTERITATE“ sunt programate luni, de la ora 16;00.

„Nu, nu aveam de gând să recurgem la acest instrument democratic de sancţionare a activităţii unui guvern şi a unui ministru de Finanţe decât după o perioadă de activitate, o perioadă de documentare, de analiză şi decizie, şi mai puţin de comentarii, aluzii şi speculaţii publice făcute chiar din interiorul unei instituţii respectabile a statului – Ministerul Finanţelor Publice. Însă domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”, se precizează în moţiunea simplă semnată de grupul parlamentar al PSD din Senat.

Fostul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici, consideră că „PNL şi pseudo-ministrul Vasile Cîţu nu au ce căuta la guvernare şi trebuie înlăturaţi imediat”. „Dacă mai era nevoie de vreo dovadă, iată: Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 3,03%, cel mai mare nivel din ultima lună, potrivit datelor publicate, luni, de Banca Naţională a României. Dar mai grav de atât este cât de mult a costat nota de plată pe care BNR a trebuit să o plătesacă pentru a apăra cursul de schimb, vulnerabilizat de declaraţiile lui Vasile Cîţu şi de acţiunile guvernului Orban!“, a scris, pe Facebook, Eugen Teodorovici.

Totodată, acesta a făcut referire la un comunicat al BNR conform căruia rezervele valutare internaţionale ale României au scăzut cu 1 miliard de euro în luna noiembrie. „Dacă ne uităm cu atenţie, vedem că între 1 – 1,2 miliarde de euro (alte voci de pe piaţă spun 1,7 miliarde de euro) au fost risipite din rezerva valutară pentru a menţine cursul de schimb euro-leu sub pragul psihologic de 4.8 lei/euro! Pe termen scurt şi cât se poate de concret, atât ne-a costat împăunarea dlui Cîţu în lupta sa cu PSD, dar şi iresponsabilitatea declaraţiei cu metafora bugetelor paralele“, a mai scris Teodorovici pe Facebook.

În textul moţiunii, PSD face referire la declaraţiile Cîţu hazardate şi iresponsabile ale ministurlui Finanţelor, dar şi la măsurile luate sau care au fost anunţate şi care au destabilizat economia.

Orban: Sunt jenanţi cei de la PSD

În replică, premierul Ludovic Orban a declarat că reprezentanţii PSD sunt „jenanţi” prin depunerea la Senat a unei moţiuni simple împotriva ministrului Finanţelor, după „dezastrul” bugetar şi financiar pe care l-au creat.

„Eu îl felicit pe ministrul Finanţelor că a reuşit într-o viteză foarte mare să iniţieze o rectificare bugetară care ne permite să plătim pensiile, să plătim alocaţiile pentru copii, să plătim firmelor toate concediile medicale şi celelalte concedii maternale care nu au fost decontate de aproape un an de zile, care ne permite să rambursăm TVA în termen legal, că ne permite să plătim lucrările efectuate de companii în cadrul PNDL. Sunt jenanţi cei din PSD să depună moţiune împotriva ministrului Finanţelor, după dezastrul bugetar şi financiar pe care l-au creat, dar ne bucurăm că avem această ocazie de a prezenta o dată în plus nenorocirea lăsată de aceşti guvernanţi iresponsabili, care au minţit cu neruşinare, care au schimbat legea ca să nu îşi asume răspunderea pentru veridicitatea datelor în alcătuirea bugetului de stat”, a susţinut Orban, într-o declaraţie dată presei la Palatul Parlamentului.

Cîţu: „Veţi asista la o premieră“

Ministrul Finanţelor a promis însă că vom asista la o premieră în plenul Senatului.                          

„O să fie pentru prima oară, în ultimii trei ani, când un ministru al finanţelor le spune adevărul românilor despre finanţe/buget/economie în Parlamentul României“, a anunţat Cîţu pe Facebook..

El precizează că după moţiune va vorbi despre buget şi planul de măsuri pregătit pentru a stabiliza economia şi elimina dezechilibrele macroeconomice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite