Modificări la Legea cadastrului: certificatele de moştenitor pot fi înscrise în cartea funciară indiferent de data deschiderii succesiunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat modificările aduse Legii cadastrului nr. 7/1996, astfel încât înscrierea în cartea funciară se poate face mult mai uşor. Prima înregistrare a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară se va putea realiza şi în baza certificatului de moştenitor, indiferent de data deschiderii succesiunii.

Până acum, certificatele de moştenitor emise înainte de 2011 puteau fi înscrise în cartea funciară, doar după ce moştenitorii obţineau de la primării documente suplimentare. 

O altă modificare se referă la facilitarea înscrierii în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, într-un timp mai redus, a tuturor imobilelor situate în localităţile în care primarii s-au înscris în Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF), program gratuit pentru cetăţeni. Astfel, firmele autorizate să execute lucrări de cadastru general vor primi mai mulţi bani, cuantumul de 60 de lei/carte funciară urmând a fi majorat proporţional cu gradul de dificultate al terenurilor, ajungând la maxim 132 de lei. 

Pe de altă parte, anumite etape din cadrul procesului au fost eliminate, precum excluderea normelor referitoare la Ordinul directorului general al ANCPI de începere a lucrărilor de înregistrare sistematică. Altele etape au fost scurtate semnificativ, precum diminuarea termenului de soluţionare  a cererilor de rectificare pentru lucrările de înregistrare sistematică efectuate la nivel de UAT, de la 60, la 30 de zile. 

De la începutul Programului au fost înregistrate, fără nici un fel de costuri pentru cetăţeni, aproape 740.00 de cărţi funciare, potrivit site-ului Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI)

Aproape 800.000 de imobile sunt înregistrate de ANCPI, gratuit, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). Iar în primele luni ale anului 2018 au fost înregistrate, prin PNCCF, peste 82.000 de imobile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite