Ministrul Finanțelor a anunțat măsurile fiscal bugetare care vor fi luate începând din 2023

0
Publicat:

Guvernul a aprobat joi cinci acte normative care creează cadrul pentru finanţarea României în 2023, iar începând din această seară vor merge în Parlament pentru dezbateri, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, la finalul şedinţei de Guvern.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, Foto: Gov.ro
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, Foto: Gov.ro

,,Astăzi am aprobat cinci acte normative care creează cadrul pentru finanţarea României în 2023, respectiv Ordonanţa de măsuri fiscal-bugetare valabilă pentru 2023, Strategia fiscal-bugetară pentru anii 2023-2025, Legea plafoanelor bugetare, Legea bugetului de stat, Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, proiecte de lege care vor merge, începând din această seară spre Parlament în vederea dezbaterii şi votării de către forul legislativ suprem", a precizat Câciu.

Acesta a reiterat măsurile fiscal bugetare care vor fi luate începând din 2023.

Pe partea de ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare, după cum ştiţi, măsurile în domeniul drepturilor salariale pe care le luăm pentru anul 2023 sunt următoarele: majorarea începând cu data de 1 ianuarie 2023 a cuantumului brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie, salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, cu 10% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2022, cu încadrarea în grila reglementată de legea-cadru numărul 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022. Menţinerea în plată în anul 2023 la nivelul aferent lunii decembrie 2022 a indemnizaţiilor lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa numărul 9 la legea-cadru numărul 153/2017, dar şi menţinerea, în anul 2023 a cuantumului sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi a celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2022", a menţionat ministrul Finanţelor .

De asemenea, oficialul a subliniat că în anul 2023 va fi menţinut cuantumul indemnizaţiei de hrană la nivelul stabilit pentru anul 2022, iar compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar va fi făcută numai cu timp liber corespunzător.

Alte elemente amintite de şeful de la Finanţe din actele normative aprobate vizează menţinerea anumitor categorii de drepturi de care beneficiază personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, care nu fac parte din solda anuală brută sau salariul brut la nivelul lunii decembrie 2022 şi neacordarea în anul 2023 a biletelor de valoare, cu excepţia tichetelor de creşă, reglementate de legea 165/2018 şi nici a premiilor, prevăzută de legea-cadru numărul 153/2017.

Prin excepţie, în anul 2023, se pot acorda premii pentru sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive, internaţionale şi naţionale oficiale, pentru elevi, studenţi şi cercetători şi profesori care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursuri internaţionale şi naţionale pe deci de învăţământ şi pentru profesorii care i-au pregătit pe aceştia", a susţinut Câciu.

Pe partea de ore suplimentare, ministrul a precizat că sunt o serie de excepţii legate de personalul în domeniul militar, poliţişti, ordine şi siguranţă naţională, având în vedere situaţia de conflict de la graniţa României, în sensul în care aceste ore suplimentare vor putea fi plătite.

Ministrul a precizat că în domeniul pensiilor și a altor drepturi de asistență socială sunt prevăzute următorlele: „Majorarea punctului de pensie, începând cu 1 ianuarie 2023, în sistemul public de pensii de la 1586 la 1785 de lei. Indexarea pnsiilor militare de stat cu rata inflației, respectiv 5,1. Rata inflației din anul 2021, la care se adaugă un procent suplimentar în functie de data stabilirii dreptului de pensie si tranșele valorice ale acestora. Majorarea indemnizației sociale minime pentru pensionari de la 1000 de lei la 1125 de lei.”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite