Ministrul Energiei: Minele Lonea şi Lupeni vor fi închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concluziile comitetului pentru minerit, referitoare la Complexul Energetic Hunedoara,  sunt că grupurile energetice Paroşeni şi Deva şi minele Livezeni şi Vulcani vor rămâne în activitate, în timp ce minele Lonea şi Lupeni vor rămâne închise, a arătat ministrul Energiei Victor Grigorescu, într-o conferinţă de presă.

„Concluzia comitetului de minerit e că avem nevoie de două grupuri energetice, Paroşeni şi Deva, care au 400 Mwh instalaţi, şi ar trebui să le asociem două mine. Am făcut un scenariu fără retehnologizări şi altul fără. În ambele, Livezeni şi Vulcani sunt viabile. Celelalte două să fie închise într-un program de închidere, Lonea şi Lupeni“, a declarat Grigorescu.

Potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara nu reprezintă doar o problemă socială, ci şi de securitate a sistemului, în condiţiile în care producătorul de energie electrică pe bază de huilă este într-un nod al sistemului energetic românesc, transmite News.ro.

Oficialii din ministerul Energiei spun că în aceste condiţii va fi luată decizia ca minele Lonea şi Lupeni să fie închise. La lonea sunt circa 900 de angajaţi şi la Lupeni aproximativ 1.100.

„Închiderea lor nu înseamnă că toţi angajaţii vor fi concediaţi. Vor trebui făcute o serie de lucrări în procesul de închidere, lucrări la care vor trebui să lucreze destul de mulţi oameni“, a precizat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Corina Popescu, citată de News.ro.

Potrivit reprezentanţilor ministerului, după retehnologizarea unităţilor viabile, preţul cărbunelui ar putea ajunge la 65 lei pe gigacalorie, comparabil cu cel de import.

Varianta ideală pentru minister ar fi formarea unei noi companii, în care să intre cele două grupuri, Paroşeni şi Deva, şi cele două mine viabile, Livezeni şi Vulcan, fără datorii, mai scrie News.ro.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă în luna ianuarie a acestui an. În 2015, compania a avut pierderi de circa 900 de milioane lei. La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în prezent circa 6.300 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite