Ministrul de Finanțe cere modalități de simplificare a procedurilor pentru e-Factura

0
Publicat:

Astăzi, în cadrul unei ședințe organizate la Ministerul Finanțelor, Marcel Boloș le-a cerut reprezentanților CNIF, STS și ANAF să găsească noi modalități de simplificare a procedurilor, astfel încât mediul de afaceri să poată implementa e-Factura cât mai eficient și fără obstacole inutile. 

foto Marcel Boloș
Ministrul de Finanțe cere modalități de simplificare a procedurilor pentru e-Factura

„Nu este suficient doar ca sistemul să funcționeze, trebuie să ne mai punem și în pielea antreprenorilor. După ce că au de îndeplinit această obligativitate, nu mai au nevoie și să piardă timpul cu diverse disfunționalități care se pot rezolva”, a menționat Marcel Boloș, potrivit unor surse liberale.

Comercianţii mici şi mijlocii din România au întâmpinat o serie de probleme în ceea ce priveşte e-Factura, iar site-ul Ministerului de Finanţe s-a blocat „de nenumărate ori”, a declarat, la finele săptămânii trecute Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR).

Potrivit acestuia, comercianţii nu folosesc sistemul gratuit al Ministerului de Finanţe în ceea ce priveşte e-Factura deoarece „nu funcţionează şi se blochează”.

Sistemul RO e-Factura, prin care facturile emise de o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/instituţia care trebuie să plătească acele facturi, a devenit, de la 1 ianuarie 2024, obligatoriu pentru majoritatea firmelor din România (cu câteva excepţii). În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice. Ulterior, de la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura, altfel vor primi amenzi.

De asemenea, Ministerul Finanţelor a anunțat faptul că ar urma să organizeze o serie de webinarii pe tema implementării e-Factura, echipa formată din experții din cadrul Ministerului Finanțelor și ANAF urmând să ofere sprijin personalizat, adaptat nevoilor şi întrebărilor specifice.

„Orice schimbare vine la pachet cu o perioadă de adaptare, care poate necesita timp şi efort. În tot acest proces, mizăm că o colaborare strânsă va face această tranziţie mai accesibilă. Tocmai de aceea, organizăm o serie de webinarii în care să răspundem tuturor întrebărilor care apar pe tema implementării e-Factura. Echipa MF/ANAF va oferi sprijin personalizat, adaptat nevoilor şi întrebărilor specifice”, a anunţat lunea trecută Marcel Boloș, pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite