Ministerul Finanţelor, acuzat că fură din banii românilor cu ajutorul Fiscului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Site ANAF FOTO Adevarul

Ministerul Finanţelor fură, cu ajutorul ANAF, banii contribuabililor pentru că nu le-au făcut regularizările la timp, iar modificarea succesivă a legislaţiei şi implicit a formularelor care trebuie depuse la Fisc au creat haos, susţine Rareş Bogdan.

„Ministerul de Finanţe băgă mâna în buzunarele unui MILION de români şi le fură 256 de millioane de dolari

Lovitură dată clasei de mijloc!!

Vă explic acum, m-a lămurit un finanţist care nu face politică, trăieşte în România şi în SUA (navetist), dar e siderat de situaţie.

Aşadar: Cei care aveţi venituri din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, tot ce înseamnă profesii liberale) aţi primit, probabil, o decizie de impunere pentru plata contribuţiilor sociale pentru perioada 2013 – 2017. Probabil mulţi aţi suferit un şoc, pentru că nu vă aşteptaţi să datoraţi bani pentru sănătate (CASS).

De ce s-a intamplat asta? Deoarece Statul nu a reuşit să facă regularizări. Adică să coordoneze declaratiile de venit făcute până în 2017, prin Declaraţia 220, cu cele făcute de anul trecut încoace, prin Declaratia 200. HAOS FISCAL, prezentat drept REVOLUŢIE FISCALĂ.

CASS se stabileşte de către ANAF, prin decizii de impunere emise pe baza declaraţiilor contribuabilului. Fiind o cheltuială deductibilă, ar trebui, fireşte, să se reducă din baza impozabilă. Dar ANAF nu a făcut calculul pentru perioada 2012 – 2017, ceea ce înseamnă că oamenii au plătit impozit pe venit cu 16% mai mult, deoarece CASS nu a fost redus. Mai mult decât atât: a achitat şi CASS care a fost calculat mai târziu, în 2018 – 2019. Fără drept de deducere.

PSD a decis în 2017 ca CASS să nu mai fie INTEGRAL deductibil (foame de bani, ne-am prins!). Logica primară zice, deci, că pentru anii trecuţi era! Nu numai logica, ci şi legea.

Unde e problema: sistemul ANAF nu a putut să regleze CASS din Declaraţiile 220 cu Declaraţiile 200 (astea mai noi, „revoluţia fiscală”). Ceea ce înseamnă un FURT compus din două părţi:

a) Nededucerea cheltuielii cu CASS şi impozitarea venitului net cu 16% (aici e mai simplu de înţeles)

b) Furtul de 6% rezultat între deducerea cheltuielii cu impozitul perioadei 2013-2017 de 16%, prin mutarea datei de stabilire a CASS în 2018-2019, când impozitul a fost de 10%.

Spre deosebire de perioada de până în 2017, când declaraţia veniturilor se făcea prin formularul 220, formularul 200, cel nou, cuprinde declararea impozitului pe venit, dar fără calculul CASS. Ei bine, regularizarea nu s-a făcut!! De ce? Sistemul nu e capabil să preia declaraţiile de impunere! Aiuritor, nu? Cum nu poate, veţi întreba? Nu poate!! Dacă întrebaţi la Fisc, vi se va răspunde că nu se poate.

CONSECINŢĂ: s-au raportat în statistici venituri mai mari decât erau în realitate!

Şi gândiţi-vă că 2,3% din veniturile bugetare vin din activităţi independente. Înmulţit cu 211 miliarde USD PIB X 5,5% cota CASS X 16% cota impozit efect de 42,7 milioane dolari/an X 6 ani (2012-2017) = 256 milioane dolari FURT – calculul l-a făcut economistul despre care vă vorbeam, un om care calculează în dolari

Pe cine afectează asta? Sunt 400.000 de români, plus peste 550.000 de români care iau leafă de la aceşti independenţi. Un fleac, i-au ciuruit!

Reiau: Statul nu a făcut efortul minim de a calcula sumele anuale pe care cei care au venituri din activităţi independente le datorează drept CASS, din 2013 până în prezent.

Nu este vina noastră că nu s-a putut face regularizarea, nu? Nu este vina noastră că Fiscul şi casele de asigurări de sănătate nu au reuşit să-şi transfere bazele de date – unele există, altele nu!! Vă daţi seama?

Însă deşi statul şi-a dat măsura incompetenţei (din nou!) şi se apropie termenul de prescripţie, de 6 luni se trimit decizii de impunere drept regularizări de CASS pentru intervalul 2013 – 2017. Asta e chiar culmea!

Oameni buni, CASS nu e impozit, nu e o taxă, deci CONSTITUŢIONAL vorbind, nu poate figura pe o decizie de plată a acestora.

Vă întreb: este incompetenţă sau rea-credinţă? Deoarece nu a regularizat aceste plăţi, a lăsat sumele să se acumuleze şi acum le „impozitează” dintr-un singur foc. Ele trebuie achitate în 60 de zile, căci altfel – ghici? Proprire de cont!! Jaf din buzunare, fără ca românii să aibă vreo vină! Vina aparţine incompetenţilor din Ministerul de Finanţe!

…Nemaivorbind de faptul că OUG în materie fiscală sunt o crimă. Despre legalitate, ce să mai vorbim?”, a scris Rareş Bogdan pe pagina sa de Facebook.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite