Marile economii ale lumii vor să majoreze finanţarea FMI, crescând astfel finanţarea ţărilor sărace

0
Publicat:
Ultima actualizare:
kristalina georgieva

Cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) au convenit să mărească rezervele Fondului Monetar Internaţional cu o nouă alocare de drepturi speciale de tragere (DST), a anunţat, marţi, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Măsura ar putea duce la creşterea finanţării acordate de FMI ţărilor sărace, scrie news.ro.

"În sfârşit, vinerea trecută, la reuniunea G20, am primit acordul pentru a lucra la o nouă alocare de DST", a spus Kristalina Georgieva în cadrul Forumului Fiscal African al FMI, transmis online.

”500 de miliarde - în care fiecare membru al FMI ar primi propria parte contribuind imediat la rezerve”, a spus ea, fără a specifica unitatea monetară.

Italia, care deţine în acest an preşedinţia G20, face presiuni pentru emiterea unor DST în valoare de 500 de miliarde de dolari, ca o modalitate de a furniza lichidităţi ţărilor sărace afectate puternic de pandemia  de Covid-19, fără a creşte nivelul datoriilor.

Miniştri de Finanţe din G20 au exprimat vineri un sprijin larg pentru creşterea rezervelor de urgenţă ale FMI, după ce noul secretar al Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a renunţat la opoziţia predecesorului său, Steven Mnuchin.

Un purtător de cuvânt al FMI a declarat că Fondul formulează o propunere de alocare a DST la cererea G20.

Mărimea alocării ”se va baza pe evaluarea necesarului nostru pe termen lung de a completa activele de rezervă existente”, a spus el.

Georgieva a mai spus că Fondul va analiza modalităţile de redistribuire a DST, care sunt active suplimentare de rezervă valutare emise de FMI, pe măsură ce o bancă centrală imprimă bani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite