Majoritatea executivilor cred că organizațiile lor vor trece prin procese de restructurare până în 2030

0
Publicat:

Peste 90% dintre liderii europeni consideră că firmele lor vor trece prin transformări moderate sau majoare până în anul 2030, iar doar 1% dintre aceștia consideră că nu vor face nici o schimbare în cadrul companiilor pentru următorii 6 ani, arată un sondaj realizat de compania de HR Arthur Hunt.

foto grafice economice
Majoritatea executivilor cred că organizațiile lor vor trece prin procese de restructurare

În fața unui mediu economic dinamic și imprevizibil, liderii sunt nevoiți să își ajusteze structura organizațională și strategiile de business, pentru a-și consolida reziliența în fața provocărilor economice actuale, arată studiul.

Schimbările actuale fac referire la optimizarea proceselor interne pentru a eficientiza resursele și a scădea costurile, la investițiile în inovație pentru asigurarea stabilității într-o perioadă volatilă, la creșterea focusului pe client și nevoile acestuia, dezvoltarea și consolidarea parteneriatelor strategice, sau adaptarea la modificările legislative (de exemplu: taxa pe zahăr, constrângeri în ce privește abordarea sustenabilă etc). Mai mult, unele companii s-au extins strategic sau și-au mutat bazele de producție în alte țări pentru a rămâne competitive pe piață.

Pe de altă parte, potrivit aceluiași sondaj, nevoia de integrare accelerată a tehnologiilor în organizații este principala îngrijorare pentru 84% dintre executivi, în timp ce 80% consideră că vor avea provocări în a relaționa cu noile generații din echipă, care nu își mai iau angajamente pe termen lung și doresc mai multă flexibilitate de program și de contract.

În tot acest context, marile organizații investesc în pregătirea liderilor viitorului și în abilitățile lor de a conduce, mai punctează specialiștii Arthur Hunt România.

Liderii viitorului trebuie să fie în primul rând agili, să se adapteze cu ușurință provocărilor de pe piață și să conducă în medii imprevizibile. Pe de altă parte, inteligența emoțională este o altă abilitate esențială pentru manageri: ei au nevoie să își înțeleagă corect și să își gestioneze atât propriile emoții, cât și pe ale celor din jur, mai ales atunci când trebuie să ia decizii sau să dezvolte parteneriate strategice. Dezvoltarea inteligenței emoționale ar trebui să fie prioritară pentru orice lider în momentul de față. Mindset-ul adecvat poate face diferența, în aceste vremuri incerte, între succes și eșec”, declară Sorin Roibu, Managing Partner Arthur Hunt România.

Potrivit unui studiu Harvard Business School, în 4 din 10 companii globale, focusul principal se pune pe pregătirea managerilor de a dobândi abilități prin care pot gestiona viitoarele provocări competitive și strategice reprezentate de: globalizare, gestionarea riscului, lipsa talentelor, răspunsurile la schimbările de pe piață sau adaptarea la schimbările climatice.

Arthur Hunt este una dintre companiile internaționale de top în domeniul consultanței în resurse umane. Prezentă în România din 2006, compania activează în domeniul Executive Search, consultanță de HR și management al proceselor de schimbare în cadrul organizațiilor medii și de mari dimensiuni. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite