Lista tarifelor plafonate ale RCA: Cât vor plăti persoanele fizice în funcţie de vârstă şi capacitatea cilindrică a maşinii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
polita rca masina calculator bani

Proiectul de Hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societăţile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost publicată vineri de Ministerul Finanţelor Publice, acesta precizând că depăşirea acestora constituie contravenţie.

„(...) o soluţie pentru remedierea stării de fapt o poate constitui limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

Întrucât există diferenţe între puterea de cumpărare a persoanelor fizice şi cea a persoanelor juridice, impactul pe care celelalte creşteri de preţ înregistrate la nivelul economiei naţionale îl au asupra bugetului persoanelor fizice cât faptul că frecvenţa daunei înregistrată pe categoria de risc a persoanelor fizice este considerabil mai scăzută decât cea înregistrată pentru persoanele juridice, este justificată o diferenţiere a modului de calcul al tarifului maximal”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Astfel, pentru persoanele fizice, limitarea tariful maximal este justificată prin plafonarea la nivelul tarifului de referinţă publicat de către A.S.F. iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la  încheierea  contractelor RCA prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adică tariful de referinţă publicat de către A.S.F. înmulţit cu factorul N.

Totodată, în această situaţie asiguraţii nu vor mai fi nevoiţi să apeleze la acest mecanism şi îşi vor putea alege asigurătorul RCA fără întârziere.

Tarifele de primă maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, societăţile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.Menţionăm că la momentul de faţă 98,5 % dintre asiguraţi se află în clase de bonus şi 1,5% în clase de malus.

„Această soluţie temporară vine în sprijinul tuturor categoriilor de asiguraţi, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări şi poate contribui la o mai bună funcţionare a acesteia până la momentul la care portofoliul de asiguraţi ai Societăţii de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este absorbit în piaţă”, se menţionează în documentul citat.

rca plafonate pers fizice

Tarifele de primă maxime adoptate prin prezenta hotărâre se vor aplica de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA pe o perioadă de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri. Societăţile de asigurare care practică RCA vor aplica pe această perioadă tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăşi tarifele de primă maxime prevăzute în prezenta hotărâre.

Supravegherea practicării tarifelor de primă maxime de către societăţile de asigurare care practică RCA se exercită de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe perioada de 6 luni stabilită conformart. 4 alin. (3) din Legea concurenţei nr.21/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă prevăzut în anexă de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie.Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul A.S.F., iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul A.S.F. 

Citeşte şi:

Tarifele RCA ar putea fi plafonate. Câciu: Avem convingerea că va fi adoptat în regim de urgenţă de către Guvern

Preţul carburanţilor a explodat, iar tarifele RCA s-au dublat. Transportatorii ameninţă cu proteste

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite