Legumele românești ar putea fi de trei ori mai scumpe în acest an

0
Publicat:

Fermierii spun că vremea capricioasă le-a dat peste cap socotelile, mai ales că au fost nevoiți să-și încălzească solariile mai mult timp.

Roșiile vor fi mai scumpe la piață
Roșiile vor fi mai scumpe la piață

Legumele de primăvară, trufandale cum mai sunt denumite, vor fi mai scumpe în această primăvară. O spun chiar fermierii, care motivează că vrea capricioasă de la începutul anului le-a dat socotelile peste cap.

Ei spun că primele roșii românești ar putea ajunge în piețe în luna mai, dar vor fi mai scumpe cu cel puțin 30% decât cele din import.

„Toată noaptea, din oră-n oră, venim băgăm pe foc cărbuni, lemne, ce pot sa țin o temperatură constantă la 20 de grade. Încălzirea a ajuns... până acum undeva la 4.000 de lei", a declarat Sorin Vancea, fermier, potrivit observatornews.ro.

O altă familie de fermieri, cu 5 solarii, susține că a cheltuit 30.000 de lei pentru a-şi proteja plantele de frig. 

„Am luat un praf bio care e pentru anti stresul plantei, anti frig și anti boli. Pe 10 plicuri d-astea am dat 1500 de lei. Dacă nu le ajuți... cu frigul asta cădeau. Mureau.  Folia termica e cea mai importanta. pentru ca îmi dublează temperatura de afara", a declarat Constantin Georgescu.

Fermierii spun că plantele au fost afectate de frig, iar pe lângă roșii se anunță pierderi și la ardei grași sau kapia. Legumele ar putea costa de trei ori mai mult decât anul trecut. 

"Abia reușeam sa le dau cu 2 lei kg. Când o sa înceapă ale mele, presupun undeva minim la 6 lei", a mai declarat Sorin Vancea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite