La mâna (şi robinetul) Moscovei: Uniunea Europeană nu găseşte alternative pentru gazele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răspunsul Moscovei la doborârea avionului de vânătoare Su 24 de către aviaţia turcă, în imediata apropiere de graniţa turco-siriană, nu s-a lăsat mult aşteptat. Şeful Gazprom a anunţat azi dimineaţă sistarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina.

La ora 7 GMT, Alexei Miller a declarat că până la confirmarea plăţii, Kievul nu va mai primi gaze ruseşti. „Refuzul de a cumpăra de la Gazprom pune la îndoială viabilitatea tranzitului de gaze prin Ucraina spre Europa, precum şi alimentarea consumatorilor ucraineni pe perioada ienii”, a declarat Miller într-o intervenţie la un post de radio rus, citat de Financial Times.

La rândul său, Kievul a declarat că are suficiente rezerve pentru a trece cu bine iarna şi nu mai doreşte să cumpere gaze ruseşti, având oferte mai bune din Europa. „Guvernul a decis să nu mai cumpere gaze de la Gazprom. Nu este adevărat că nu ne mai livrează gaze naturale, ci noi nu mai cumpărăm de la ei”, a explicat Arseni Yatseniuk, premierul Ucrainei. Este neclar, totuşi, dacă firmele private pot cumpăra în continuare gaze ruseşti.

Kievul a dat asigurări că va asigura în continuare tranzitul de gaze spre Europa. „Comisia Europeană nu are deocamdată motive de înrijorare din cauza fluxului de gaze provenite din Rusia şi nici nu comentează pe marginea deciziei Gazprom”, a declarat Anna-Kaissa Itkonen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Citeste mai mult pe Adevarul Financiar

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite