Judecătorii se răzbună pe turiștii de la Kusadasi, în protestul legat de pensiile speciale

0
Publicat:

Magistrații Tribunalului Municipiului București (TMB) au decis să amâne judecarea cererii de insolvență depusă de agenția de turism, în semn de protest față de intenția guvernanților de a modifica pensiile speciale.

Un cuplu întinde mâinile să ia biletele de vacanță de la reprezentantul unei agenții de turism
Judecătorii TMB au amânat luarea unei decizii privind insolvența agenției de turism Kusadasi

 „Având în vedere că, prin Hotărârea nr. 4 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Bucureşti, din data de 20.06.2023, s-a decis amânarea dosarelor aflate pe rolul completelor de judecată, cu excepţia anumitor cauze cu caracter urgent, iar cauza de faţă nu se regăseşte în această categorie a cauzelor cu caracter urgent, instanța va amâna cauza și va acorda termen”, se arată în soluția pe scurt a completului de judecată.

În Hotărârea la care fac referire judecătorii se menționează că „Adunarea Generală a Judecătorilor Tribunalului Bucureşti, întrunită în şedinţa din 20 iunie 2023, la convocarea Preşedintelui Tribunalului Bucureşti, în prezenţa a 213 judecători:

- a hotărât, în unanimitate, că iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor;

- a hotărât, cu o majoritate covârşitoare, adoptarea unei forme de protest faţă de parcursul procesului legislativ, constând în amânarea tuturor cauzelor pe o perioadă nedeterminată, începând cu data de 21 iunie 2023, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acțiune în constatarea nelegalității grevei, acțiune în suspendarea grevei)”.

Cu alte cuvinte, nemulțumiți de intenția guvernanților de a modifica pensiile speciale ale magistraților, care în prezent deppășesc, în medie, suma de 21.000 lei lunar, judecătorii au decis amânarea judecării cauzelor pe perioadă determinată, exceptând cauzele cu minori și cele legate de greve ori alte cauze urgente sus-amintite.

În procesul insolvenței Kusadasi, inițiat la cererea agenției de turism (care, în mod normal ar fi durat cinci zile lucrătoare conform legii insolvenței), următorul termen a fost stabilit peste... 34 de zile, respectiv pentru data de 1 august 2023, nefiind exclusă o altă amânare.

Între timp, Kusadasi a fost sancționată contravențional cu amendă și i s-a retras licența, după ce în urma controalelor Ministerul Economiei a stabilit că a vândut mai multe pachete turistice decât erau acoperite prin instrumentele de garantare.

Măsurile de remediere dispuse pentru agenția de turism Kusadasi se referă, în primul rând, la onorarea tuturor obligațiilor asumate prin contractele încheiate cu turiștii până la data încheierii procesului verbal de constatare și sancționare a contravențiilor, respectiv 24 iulie a.c. Începând cu această dată, este interzisă încheierea unor noi contracte.

În prezent, agenția de turism Kusadasi are în derulare aproximativ 500 de pachete de servicii de călătorie. Potrivit declarațiilor reprezentanților agenției de turism, toate plecările, până la data de 24 iulie a.c., sunt ferme și confirmate. În continuare, situația fiecărui turist (rezervare) va fi tratată în mod individual.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite