Investitorii imobiliari: Strategia Naţională a Locuirii, în forma actuală, taxează suplimentar clasa de mijloc

0
0
Cu cât este mai mare venitul beneficiarului, cu atât acesta va plăti mai mult pentru a-şi cumpăra o casă prin Strategia Locuirii
Cu cât este mai mare venitul beneficiarului, cu atât acesta va plăti mai mult pentru a-şi cumpăra o casă prin Strategia Locuirii

Calculele grupului de iniţiativă pentru Asociaţia Investitorilor Imobiliari din România nbarată că Programul „Prima Casă“ ar putea fi destinat numai persoanelor cu venituri mici, care câştigă sub salariul mediu naţional, adică sub 2.080 de lei pe lună.

Un român cu salariul mai mare va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru acelaşi imobil, ceea ce înseamnă 21 de salarii medii pe economie, dacă va fi aprobată forma actuală a Strategiei Naţionale a Locuirii, care propune o creştere a taxării de la 5% la 20% pentru cei cu venituri de peste 2.000 de lei care îşi cumpără o casă.

Ce spune Strategia Locuirii

Strategia Naţională a Locuirii, document aflat în dezbatere publică, include prevederi care pot limita accesul românilor la locuinţe noi.

Concret, documentul propune ca TVA aplicată tranzacţiilor imobiliare să varieze în funcţie de veniturile cumpărătorului, iar etalonul de la care se face diferenţierea va fi venitul mediu din România, care a ajuns la 2.086 de lei, echivalentul a aproximativ 460 de euro.

Măsura va taxa suplimentar clasa de mijloc, dar şi persoanele cu venituri care depăşesc chiar şi cu foarte puţin această valoare, avertizează companiile care activează în industria imobiliară şi de construcţii.

Potrivit documentului, dacă un apartament este scos la vânzare cu un preţ de 60.000 de euro, un cumpărător cu venituri de 2.085 de lei va plăti TVA de 5% şi un preţ final de 63.000 de euro, în timp ce persoanele cu venituri care depăşesc cu numai 100 de lei salariul mediu pe economie vor plăti TVA de 20% şi un preţ final de 72.000 de euro, arată un calcul facut public marţi de grupul de iniţiativă pentru Asociaţia Investitorilor Imobiliari din România.

Cum s-ar face discriminarea

Măsura aplicării unor cote de TVA diferenţiate în funcţie de venituri este discriminatorie. Un român cu salariul mai mare decât venitul mediu va plăti aproape 10.000 de euro în plus pentru acelaşi imobil – echivalentul a 21 de salarii medii pe economie.

Mai mult, avansul pe care îl va plăti acesta va fi de 15-20%, deoarece nu s-ar mai încadra pentru a accesa programul Prima Casă.

Altfel spus, măsura va afecta indirect şi populaţia pe care Strategia actuală îşi propune să o ajute.

„Măsura doreşte să încurajeze persoanele cu venituri sub medie, dar acestea plătesc deja TVA de 5% pentru tranzacţii cu valori mai mici de 450.000 de lei.
Practic va fi taxată suplimentar clasa de mijloc, segmentul care contribuie cel mai puternic la dezvoltarea economică a României şi la bugetul de stat, în timp ce situaţia persoanelor cu venituri mici rămâne neschimbată“, arată grupul de iniţiativă pentru Asociaţia Investitorilor Imobiliari din România.

Acest grup a formulat deja un punct de vedere pe marginea acestui document şi a solicitat o întrevedere cu reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, conform normelor în vigoare.

Ce vor membrii grupului de iniţiativă

Printre investitorii locali şi străini din piaţa imobiliară şi de construcţii care semnează acest punct de vedere se numără AFI Europe România, Gran Via, Hanner România, Impact Developer & Contractor SA, Opus Land Development (Cosmopolis), Ovidiu Şandor, Coldwell Banker, Green Angels, Premier Estate Management, Reff & Associates sau Xella România, producător german de sisteme de zidărie termoizolantă.

Noul Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul anului 2016, prevede aplicarea TVA de 5% pentru tranzacţiile imobiliare cu imobile noi, care au preţuri mai mici de 450.000 de lei (echivalentul a aproximativ 100.000 de euro).
Tranzacţiile cu imobile noi cu valori mai mari sunt taxate cu TVA de 20%.

Plafonul actual pentru aplicarea TVA de 5%, valabil de la 1 ianuarie 2016, este un prag care oferă două beneficii reale.

Pe de-o parte protejează bugetul de stat, deoarece este un plafon care nu permite achiziţionarea de imobile de lux, referindu-se clar la clasa de mijloc din România.

Pe de altă parte încurajează clienţii să caute imobile de calitate, care să permită o locuire decentă pentru familiile lor şi achiziţionarea de imobile cu suprafeţe medii, în care să se poată dezvolta familii cu unul sau mai mulţi copii (încurajând natalitatea, aspect important pentru statele cu un sistem de pensii bazat de solidaritatea între generaţii), se mai precizează în comunictul citat.

Un alt posibil efect al acestei măsuri ar putea fi încurajarea salarizării la gri.

Astfel, un angajat care are în cartea de muncă salariul mediu pe economie va fi direct interesat să nu înregistreze o eventuală creştere salarială în cartea de muncă, dacă are în plan să cumpere un imobil.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite