Proiectul celei mai lungi pârtii de schi din România primeşte undă verde după 80 de ani de aşteptare

Proiectul celei mai lungi pârtii de schi din România primeşte undă verde după 80 de ani de aşteptare

Proiectul celei mai lungi pârtii de schi din România, iniţiat încă din anul 1940 şi abandonat din cauza războiului, a primit o finanţare de peste 20 de milioane de euro de la Ministerul Turismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit Consiliului Judeţean Maramureş, lucrările ar putea începe imediat după semnarea contractului de către ministrul Turismului şi ar dura un an.
 
”Primarul oraşului Borşa, Ion Sorin Timiş se luptă de ceva vreme cu una dintre cele mai mari investiţii în domeniul turismului, construcţia telegondolei şi a pârtiei de la Borşa, un proiect blocat şi despre care multă vreme am crezut că nu va mai putea fi reluat niciodată. Însă, printr-o politică ingenioasă a Ministerului Turismului şi un ajutor extrem de important oferit de secretarul de stat în Ministerul Turismului, borşeanul Bogdan Tomoiagă, acest proiect devine realitate. Ştiu că maramureşeanul nostru, Bogdan Tomoiagă a muncit din greu pentru ca noi să facem acum acest anunţ, respectiv obţinerea a peste 20 de milioane de euro pentru reconstrucţia telegondolei şi realizarea pârtiei olimpice. 
 
În ceea ce-l priveşte pe primarul Ion Sorin Timiş, acesta se angajează ca, într-un an de zile, lucrările să fie şi finalizate, mai ales că are din partea Ministerului Turismului, proaspăt adus din Bucureşti, avizul pentru această investiţie, respectiv suma alocată de Guvernul României. Sperăm ca săptămâna viitoare să avem parte de vizita ministrului Turismului în judeţul Maramureş pentru semnarea contractului şi demararea lucrărilor”, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. 
 
Ion Sorin Timiş (primar Borşa): Pârtia olimpică din Borşa va fi singura de acest fel din România 
 
Edilul din Borşa, Ion Sorin Timiş a precizat, la rândul său, că este o zi importantă pentru comunitatea pe care o conduce, Borşa primind o investiţie extrem de importantă din partea Ministerului Turismului, o alocare de peste 20 de milioane de euro pentru construcţia telegondolei şi a unei pârtii olimpice, singura din ţară de acest gen. Este vorba despre o telegondolă de 8 locuri şi o pârtie de schi de talie olimpică, cu o lungime de 2.850 de metri, o capacitate de transport de 1800 de persoane pe oră, dotată cu instalaţie de zăpadă artificială, nocturnă atât pentru antrenamente, cât şi pentru organizarea de concursuri nocturne. 
 
”Acest lucru a fost posibil pentru că a muncit o echipă din cadrul Primăriei Borşa, timp de cinci ani de zile, dar şi cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. Avem speranţa ca, din anul 2021, să se schize la Borşa pe cea mai frumoasă pârtie din ţară”, a conchis primarul oraşului Borşa, Sorin Ion Timiş. Edilul din Borşa sublinia că proiectul urma să fie depus integral la Ministerul Turismului.
 
De asemenea, Sorin Timiş a precizat că proiectul construirii pârtiei de schi este o parte dintr-un proiect mai amplu al Primăriei Borşa, estimat la 70 – 100 de milioane de euro, care include încă 8 instalaţii de transport pe cablu, construirea unei arene de biatlon şi schi fond şi complex de trambuline, ajungându-se, în final, la un domeniu schiabil de 25 de kilometri.
 
Prima bază a construirii unei piste olimpice de schi s-a pus în anii 1940 când, la Borşa, membrii unui club sportiv au început construirea unei staţiuni turistice pentru sporturi de iarnă, urmând să găzduiască Olimpiada de Iarnă din 1948. Proiectul a fost abandonat din cauza războiului şi s-a reluat, ulterior, de mai multe ori, atât de autorităţile comuniste în anii 1960, cât şi după anii 2000, dar au fost întâmpinate diverse probleme.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările