În ce trebuia să investim în 2011. Yenul japonez, cea mai performantă valută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile pe termen scurt sau mediu s-au dovedit a fi pariurile câştigătoare în 2011, şi, în timp ce evoluţia burselor ne-a amintit de începuturile crizei din 2008, tranzacţiile valutare au adus câştiguri frumoase pentru cei care au riscat şi au intuit direcţia pieţelor.

Catastrofa din martie nu a fost de ajuns pentru a deraia traseul yenului, moneda naţională a Japoniei, în anul care a trecut.

În contextul problemelor cu care s-a confruntat SUA şi a crizei europene, piaţa niponă a fost privită cu mai multă încredere de investitori, iar moneda naţională a devenit astfel cea mai performantă a anului, potrivit unei analize realizate de compania de intermediere pentru tranzacţii valutare Admiral Markets.

„Dolarul şi yenul au profitat de criza din zona euro în a doua jumatate a anului, chiar dacă această evoluţie nu reflectă realitatea despre ritmul economiei americane şi japoneze, fiind posibil ca în cele din urmă cursurile de schimb să urmarească mai mult performanţa şi condiţiile economice ale ţărilor“, notează analiştii Admiral Markets.

Pe locul secund în topul performanţelor s-a situat dolarul australian , valuta cu cea mai bună dobandă dintre cele majore, care a beneficiat de pe urma exporturilor de materii prime şi mărfuri finite, în special către China. Dolarul australian este cea mai cerută valută în momentele de optimism ale investitorilor.

Francul elveţian ocupă al treilea loc pe podium, cu o apreciere modestă, uşor pozitivă, ce a scăzut media ultimilor trei ani sub 10%. În pofida intervenţiilor băncii centrale, care a anunţat că va menţine un curs fix de 1,2 euro/franc (la cererea exportatorilor, loviţi de aprecierea monedei naţionale), investitorii nu sunt convinşi să-şi convertească francii în euro şi preferă cursul minim stabilit de banca centrală.

„Euro a fost marea dezamagire a anului şi cea mai mediatizată valută. Teama ca zona se va destrama a afectat nu doar euro, dar şi apetitul global faţă de risc şi interesul speculativ, ce a dus la un flux de capital panicat din regiune şi drept consecinţă euro a pierdut 12% în ultimele 7 luni, s-a apropiat la paritate cu francul elveţian, în timp ce bursele din Germania şi Franta au înregistrat un declin semnificativ“, se arată în analiză.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite