Institutul Internaţional pentru Finanţe: Datoria mondială se apropie rapid de nivelul de 300.000 de miliarde de dolari

0
0
La nivel global, datoria gospodăriilor a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari în primele şase luni ale acestui anFOTO Shutterstock
La nivel global, datoria gospodăriilor a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari în primele şase luni ale acestui anFOTO Shutterstock

Datoria mondială a crescut la un nou record record de aproape 300 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, însă raportul datorie-PIB a scăzut pentru prima dată de la începutul pandemiei, pe măsură ce creşterea economică a revenit, a declarat, marţi, Institutul de Finanţe Internaţionale (IIF).

Nivelurile totale ale datoriei, care includ datoria guvernamentală, a gospodăriilor şi a întreprinderilor şi a băncilor, au crescut cu 4.800 miliarde de dolari, până la 296.000 miliarde de dolari la finele lunii iunie, după o uşoară scădere în primul trimestru, pentru a se ridica la 36.000 de miliarde de dolari peste nivelul la care era înaintea pandemiei, conform Reuters

"Dacă împrumuturile continuă în acest ritm, ne aşteptăm ca datoria mondiallă să depăşească 300 de miliarde de dolari", a declarat Emre Tiftik, directorul IIF pentru cercetarea sustenabilităţii. 

Creşterea nivelurilor datoriilor a fost cea mai accentuată dintre pieţele emergente, datoria totală crescând cu 3.500 de miliarde de dolari în trimestrul al doilea, comparativ cu primele trei luni ale anului, pentru a ajunge la aproape 92.000 de miliarde de dolari.

IIF a raportat o scădere a raportului global datorie-PIB pentru prima dată de la izbucnirea crizei coronavirusului. Datoria ca pondere a produsului intern brut a scăzut la aproximativ 353% în al doilea trimestru, de la un nivel record de 362% în primele trei luni ale acestui an. 

IIF a declarat că din cele 61 de ţări pe care le-a monitorizat, 51 au înregistrat o scădere a nivelurilor datoriei / PIB, în special în urma unei reveniri puternice a activităţii economice. Dar a adăugat că, în multe cazuri, recuperarea nu a fost suficient de puternică pentru a reduce rata datoriilor sub nivelurile pre-pandemice. Conform IIF, ratele datoriei totale / PIB, excluzând sectorul financiar, sunt sub nivelurile pre-pandemiei în doar cinci ţări: Mexic, Argentina, Danemarca, Irlanda şi Liban. 

IIF a menţionat că, după o uşoară scădere în primul trimestru, datoria în rândul economiilor dezvoltate - în special în zona euro - a crescut din nou în al doilea trimestru. În Statele Unite, acumularea de datorii de aproximativ 490 miliarde de dolari a fost cea mai lentă de la începutul pandemiei, deşi datoria gospodăriilor a crescut într-un ritm record. 

La nivel global, datoria gospodăriilor a crescut cu 1.500 de miliarde de dolari în primele şase luni ale acestui an la 55.000 de miliarde de dolari. IIF a menţionat că aproape o treime din ţările din studiul său au înregistrat o creştere a datoriei gospodăriilor în prima jumătate. 

"Creşterea datoriei gospodăriilor a fost în concordanţă cu creşterea preţurilor locuinţelor în aproape toate economiile majore din lume", a declarat Tiftik al IIF.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite