INFOGRAFIE Manipulare? Bursa se prăbuşeşte ori de câte ori Teodorovici sau Vâlcov deschid gura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
prabusire bursa

Datele furnizate de Bursa de Valori Bucureşti pe ultima lună arată că acţiunile tuturor băncilor listate s-au prăbuşit de fiecare dată când ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, sau consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, au făcut declaraţii legate de „taxa pe lăcomie”.

Aşa se face că marţi, a doua zi după ce Darius Vâlcov făcuse precizări privind calcularea taxei pe lăcomie, instituită trimestrial în funcţie de creşterea ROBOR pe activele totale ale băncilor, acţiunile băncilor s-au prăbuşit din nouă la bursă, ducând la scăderea cu mai mult de o treime din valoarea la care erau cotate la data de 15 decembrie 2018 (anterior primelor declaraţii privind suprataxarea băncilor).

Spre exemplu, acţiunile Băncii Transilvania, considerată cea mai mare bancă din România din punct de vedere al activelor totale (care includ toate creditele, depozitele şi tranzacţiile efectuate), au scăzut de la aproape 2,4 lei/acţiune, cu cât era cotată la data de 15 decembrie 2018, la 1,57 lei/acţiune, la data de 15 ianuarie.

În tot acest interval de timp, căderi bruşte ale acţiunilor BT s-au înregistrat la data de 19 decembrie, când în urma declaraţiilor ministrului Teodorovici acţiunile au scăzut cu 15% într-o singură zi, urmată de prăbuşirea din data de 21 decembrie 2018, când a făcut declaraţii pe aceeaşi temă Darius Vâlcov, iar acţiunile au scăzut brusc de la 2,3 lei/acţiunie, la 1,8 lei/acţiune. 

Ultima cădere bruscă a avut loc pe 14 şi 15 ianuarie, ulterior explicaţiilor date de Vâlcov despre aplicarea trimestrială a taxei pe lăcomie. La ora 14,00 a zilei de 15 ianuarie, acţiunile BT ajunseseră la 1,5980 lei, în scădere cu 6,98% faţă de luni.

Imagine indisponibilă

A doua cea mai mare bancă din România listată la Bursa de Valori Bucureşti, BRD Societe Generale, a înregistrat scăderi cu 7,5%, la 19 decembrie, ajungând la 13,5 lei/acţiune, prăbuşirea continuând accentuat până la data de 21 decembrie (conferinţa comună susţinută de Vâlcov şi Teodorovici). Titlurile BRD şi-au revenit uşor după Anul Nou, pentru ca, ulterior anunţurilor făcute de Vâlcov în 14 ianuarie, să se prăbuşească din nou până la aproape 10 lei/acţiune.

Ieri, la ora 14,00 acţiunile BRD scăzuseră cu 4,26%, până la 9,9 lei, aceasta fiind a doua zi consecutivă de prăbuşire.

Imagine indisponibilă

Nici BCR nu a scăpat de scăderea cotaţiilor pe bursă, acestea prăbuşindu-se la data de 21 decembrie la aproape 130 lei, de la aproape 140 lei, dar şi la data de 14 şi 15 ianuarie, când a scâzut de la mai mult de 150 lei/acţiune, la 136 lei/acţiune. 

Imagine indisponibilă

Sensibile la anunţurile celor doi politicieni finanţişti au fost, de altfel, toate companiile cotate la Bursa de Valori, inclusiv companiile de stat din energie, care au înregistrat în ultima lună scăderi bruşte de peste 10%. Luni, acţiunile Nuclearelectrica, au închis pe roşu cu aproape 5%, scăderi bruşte înregistrând şi Transelectrica, Transgaz, Romgaz şi OMV Petrom.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite