Băncile se prăbuşesc pe Bursă după explicaţiile lui Vâlcov pe tema „taxei pe lăcomie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acţiunile băncilor listate la Bursa de Valori Bucureşti au suferit luni căderi bruşte, în urma declaraţiilor făcute de Darius Vâlcov pe tema „taxei pe lăcomie”.

Bursa de la Bucureşti suferă luni corecţii severe, indicele principal BET fiind pe minus cu aproximativ patru procente în jurul orei 16.00. Cele mai lovite sunt cele două bănci listate pe BVB, Banca Transilvania şi BRD, ele fiind probabil afectate de declaraţiile lui Darius Vâlcov, care a spus că aşa numita taxă pe lăcomie se va calcula şi plăti trimestrial băncilor. 

Taxa pe activele bancare, aşa-zisa "taxă pe lăcomie", se calculează şi se plăteşte trimestrial, ceea ce înseamnă ca la cotaţia ROBOR din T4 2018 taxa este de 1,2%, a declarat pentru ZF Darius Vâlcov.

Titlurile Băncii Transilvania, sufereau, la ora transmiterii acestei ştiri, o corecţie de peste 8,5%, iar cele BRD de peste 6 procente. Afectate sunt şi acţiunile Nuclearelectrica, aflate în zona roşie cu aproape 5%.

grafic

Toate acţiunile din componenţa indicelui BET erau pe minus la ora 16.00, cu o singură excepţie, titlurile Medlife, aflate la aceeaşi cotaţie ca la închiderea ultimei şedinţe de tranzacţionare. 

Indicele BET-FI este şi el în scădere cu peste 4%, iar cel energetic BET-NG suferă o corecţie de aproape 3 procente. 

Patria Bank afişa o scădere de 7,22%, iar Erste Group Bank -2,71%.

Banca Transilvania spune că nu este în măsură să emită o analiză de impact, într-un raport publicat, luni, pe bursă.

"Banca Transilvania urmareste cu atenţie ştirile şi declaraţiile din presa naţională referitoare la taxa asupra activelor instituţiilor de credit, analizând situaţia de la primul anunţ din presă realizat in 18 Decembrie 2018. Dezbaterea referitoare la nivelul şi metoda de calcul a taxei este în desfăşurare şi în afara sistemului bancar, fără implicarea reprezentanţilor pieţei bancare. Din moment ce normele metodologice de aplicare a normei legale nu au fost încă publicate, Banca Transilvania nu este în masura să emită o analiză de impact concludentă. Emitentul va informa cu promptitudine acţionarii şi investitorii imediat ce va obţine informaţii concludente referitoare la cele indicate mai sus", se arată în documentul citat de Hotnews.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite