Importurile de mâncare au crescut cu 10% în primele patru luni, deficitul comercial agroalimentar s-a mărit de aproape patru ori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deficitul balanţei comerciale (decalajul dintre importuri şi exporturi) cu produse agroalimentare s-a adâncit la 426,3 milioane de euro, de 3,8 ori mai mare faţă de soldul negativ înregistrat în acelaşi interval din 2015, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) la solicitarea Agerpres.

În perioada menţionată, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 1,557 miliarde de euro, în scădere cu 7,3% faţă de perioada corespunzătoare din 2015, în timp ce importurile au urcat până la 1,983 miliarde de euro, reprezentând o majorare cu 10,6%.

Exporturi: mai mult grâu, mai puţin porumb

„Comparativ cu primele patru luni din 2015, au crescut încasările la exportul de grâu (+60,3 milioane de euro), ţigarete (+21,5 milioane de euro), seminţe de floarea-soarelui (+16,2 milioane de euro), preparate alimentare (+10,5 milioane de euro), produse de brutărie, patiserie, biscuiţi (+6,5 milioane de euro), ciocolată (+3,9 milioane de euro) şi carne de porc (+2,4 milioane de euro).
Exportul de animale vii s-a majorat cu 5,1 milioane de euro la specia ovine/caprine şi cu 3,2 milioane euro la bovine“, se arată în datele MADR.

Cu toate acestea, scăderea exporturilor la o serie de produse precum porumb (-176,4 milioane de euro), orz (-27,4 milioane euro), ulei de floarea-soarelui (-24,7 milioane de euro), şroturi de soia (-18,4 milioane de euro), boabe de soia (-4,6 milioane de euro) şi carne de pasăre (-4,1 milioane de euro) a determinat reculul pe ansamblu al exportului de produse agroalimentare.

Importuri: biscuiţii sunt campioni

La importuri, cele mai puternice creşteri faţă de aceeaşi perioadă din 2015 au fost la produse de brutărie, patiserie şi biscuiţi (+19,6 milioane de euro), alte tutunuri (+15,2 milioane de euro), brânzeturi (+14,6 milioane de euro), ciocolată (+14,6 milioane de euro), ţigarete (+13,5 milioane de euro), banane (+12,7 milioane de euro), preparate alimentare (+12,3 milioane de euro), tomate (+11,6 milioane de euro), citrice (+11,0 milioane de euro) şi cafea (+10 milioane de euro).

Potrivit datelor MADR, în perioada menţionată au scăzut importurile de porumb, turte din extragerea grăsimilor vegetale, tutun brut, zahăr şi seminţe de floarea-soarelui.

Pe primele locuri în structura importurilor s-au situat produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi, carnea de porc şi ciocolata, iar la export ţigaretele, grâul şi porumbul.

Ţările UE, principalele partenere

Uniunea Europeană a fost principalul partener în schimburile de produse agroalimentare.

Livrările către statele membre au avut o pondere valorică de 59,9% din total exporturi, iar achiziţiile intracomunitare au reprezentat 82,7% din total importuri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite