Va continua Prima Casă şi în 2019? Răspunsul lui Eugen Teodorovici

Va continua Prima Casă şi în 2019? Răspunsul lui
Eugen Teodorovici

Ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici susţine că există o discuţie la nivel de Guvern cu privire la continuarea programului Prima Casă şi în anul 2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

„E o discuţie la nivel de Guvern, a fost o discuţie în cadrul comitetului de supraveghere macroprudenţială. În acel comitet s-a spus foarte clar că va fi o discuţie la nivel de guvern, pentru a vedea exact situaţia actuală, efectele care au fost până în prezent şi argumentele pe care pot să argumenteze mai departe menţinerea suplimentară sau orice altă decizie”, a răspuns Teodorovici, întrebat dacă Guvernul va menţine Prima Casă şi în 2019?

Volumul creditelor acordate prin programul „Prima casă” a căpătat o dimensiune sistemică şi este necesară ţintirea mai bună a programului din punct de vedere social, prin revizuirea condiţiilor de accesare, atrăgea atenţia Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM), într-un raport publicat la jumătatea anului.

 „În prezent, volumul creditelor acordate prin programul «Prima casă» a căpătat o dimensiune sistemică, atât în ceea ce priveşte stocul de împrumuturi (31,9 miliarde lei, reprezentând 26% din total credite acordate populaţiei, la martie 2018), cât şi în ceea ce priveşte fluxul de credit ipotecar (acesta a totalizat 64% din cel acordat în anul 2016 şi 58% din cel acordat în anul 2017)”, se spune în raport.

Conform documentului, în condiţiile majorării importante a preţurilor imobiliare şi ale avansului susţinut al creditării populaţiei, acordarea de împrumuturi ipotecare „Prima casă” cu un LTV (avansul solicitat la acordarea creditului n.r.) de până la 95%, considerând dimensiunea sistemică a acestui portofoliu, poate genera vulnerabilităţi în eventualitatea unor ajustări viitoare. Mai mult, programul a căpătat un caracter prociclic în ultimii ani, stimulând creditarea într-un segment care are acum o dinamică importantă.

Raportul precizează că analizele recente privind îndatorarea populaţiei indică faptul că sunt oportune realizarea unei evaluări aprofundate şi revizuirea, din punct de vedere social, a condiţiilor de accesare a programului „Prima casă”, având în vedere importanţa sa în creditul acordat populaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: