RETROSPECTIVĂ 2015 Primele creşteri de preţuri pe piaţa imobiliară, după şapte ani consecutivi de scădere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După şapte ani de scădere, piaţa imobiliară a început să-şi revină uşor, 2015 fiind anul în care preţul apartamentelor au început să revină pe creştere. Sfârşitul acestui an ne arată că tendinţa pieţei este de creştere, în condiţiile în care numărul de achiziţii de locuinţe este mai mare decât în anul precedent. Analiştii susţin că acestea sunt primele semne are unei posibile reveniri a pieţei imobiliare.

Potrivit unui calcul realizat de portalul imobiliare.ro, suma medie solicitată, la nivel naţional, pentru apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare a ajuns la sfârşitul lui noiembrie la 964 de euro pe metru pătrat faţă de 921 de euro metru pătrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru arată o creştere medie de aproape 5%.

Un alt studiu al pieţei imobiliare, citat de Agerpres, arată că, pe anumite zone, creşterile înregistrate la preţul apartamentelor a depăşit chiar pragul de 10%. Studiul citat arată că cele mai mari creşteri de preţuri la locuinţe s-au înregistrat în acest an în Cluj, Timişoara şi Suceava, iar ieftiniri au fost semnalate la Sibiu, Reşiţa şi Focşani. Astfel, în topul celor mai scumpe oraşe, raportat la preţul apartamentelor, se află Cluj-Napoca, Bucureşti şi Constanţa, iar cele mai ieftine locuinţe sunt în Reşiţa, Târgovişte. Zalău şi Satu Mare.

Cum a fost influenţată piaţa imobiliară în 2015 

Rezultatele de final de an arată clar că în 2015 volumul de tranzacţii la nivel naţional a fost mai bun decât anul trecut. Potrivit imobiliare.ro, care îl citează pe Claudiu Haţegan, broker/owner al agenţiei bucureştene Klauss&Partners, „un indicator concret al majorării cererii de locuinţe este dat de programul «Prima Casă», care a reuşit deja să depăşească recordul de garanţii atins anul trecut“.

Potrivit datelor oficiale, de la începutul lui 2015 şi până în prezent (prima parte a lunii decembrie) au fost emise 30.070 de garanţii, pentru împrumuturi cu o valoare totală de peste 5 miliarde de lei (circa 1,2 miliarde de euro). Şi asta în condiţiile în care în 2014 au fost acordate aproximativ 27.000 de credite „Prima Casă“, în valoare de un miliard de euro.  

„«Prima Casă» a susţinut şi a fost una din barierele care stopat scăderea preţurilor. Dar, în primul rând, cred că şi cumpărătorii s-au plictisit să aştepte. Este un atribut al românilor dorinţa de achiziţie imobiliară, spre deosebire de alte pieţe unde apetitul pentru cumpărare este mai scăzut faţă de cel de închiriere“, susţine Matei Maloş, managing partner la agenţia de consultanţă imobiliară HomeFinders.

Analiştii susţin că avantajele creditării au condus şi la creşterea preţurilor. Cele mai mari creşteri în ultimul an au fost înregistrate la Cluj-Napoca, peste 13%. Dacă la finele anului trecut, preţul apartamentelor era evaluat la 978 de euro metrul pătrat, la sfârşitul lui 2015, la Cluj, metrul pătrat era de 1.111 euro.

Cu toate acestea, preţul este mult inferior faţă de perioada boomului imobiliar, în 2008, când la Cluj-Napoca preţul mediu era de 1.551 de euro metrul pătrat.

Datele din piaţă arată că unele dintre cele mai spectaculoase dezvoltări imobiliare se găsesc tot în Bucureşti. Potrivit unui raport realizat de compania de consultanţă Coldwell Banker Affiliates of  Romania, numărul locuinţelor finalizate în Bucureşti şi împrejurimi urmează să urce la peste 11.000 de unităţi până la finalul acestui an.

Analizând datele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică (INS), constatăm că livrările de locuinţe din 2015 sunt superioare celor din perioada de boom, din 2008, când au fost finalizate 10.192 de unităţi. Analiştii susţin că numărul mare de locuinţe livrate arată că piaţa se dezmorţeşte, iar în perioadă de criză dezvoltatorii au continuat să lucreze. 

„Principalii dezvoltatori de pe piaţă sunt cei români, care în perioada de criză, de scădere a preţurilor, între 2009-2012, au fost printre puţinii care au construit, au căpătat experienţă, au înţeles foarte bine piaţa şi astăzi domină construcţiile rezidenţiale“, a declarat Matei Maloş.

Pe ce ne bazăm în 2016

Consultanţii spun că menţinerea creşterii din acest an este posibilă şi în 2016 doar dacă măsurile de încurajare a pieţei imobiliare vor continua. Programul „Prima Casă“ a reprezentat în acest an în jur de 20% din totalul vânzărilor.

Având în vedere că Executivul a decis continuarea programului „Prima Casă“ şi în 2016, cu un plafon de garanţii de 1,5 miliarde de lei, previziunile se dovedesc bune. Având în vedere că valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ este de aproximativ 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) şi că statul garantează 50% din valoarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru anul viitor va fi disponibil pentru acordarea a circa 16.850 de credite. 

Interesantă va fi şi politica de creditare de anul viitor. Şi asta în condiţiile în care în acest an creditarea în lei a fost una destul de bună. La jumătatea anului, oficialii Băncii Naţionale chiar se temeau de o supraîncălzile a pieţei imobiliare, însă nu a fost cazul unei intervenţii. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite