O vizită pe şantierele din „sudul extrem“ al Capitalei: care este secretul pe o piaţă în care „nu se mai vând vise“

O vizită pe şantierele din „sudul extrem“ al Capitalei: care este secretul pe o piaţă în care „nu se mai vând vise“

De ordinul miilor sunt si tranzactiile din ultimii 3-4 ani realizate prin intermediul Premier Service

Doar cateva proiecte rezidentiale existau in sudul extrem al Capitalei in 2007, in plin boom economic. Adevarata explozie a inceput in sud abia cand a venit criza: prin proiecte pilot de dimensiuni mai mici si primele faze ale unor ansambluri, care au dus in ultimii 3-4 ani la constructia a mii de apartamente.

Terenuri mult mai ieftine intr-o zona periferica, costuri de constructie mult scazute de criza si produse adaptate cererii actuale. Fara notorietatea marilor dezvoltatori, multe companii mai mici au inceput in anii crizei sa dezvolte proiecte rezidentiale in sudul extrem al Capitalei. Au venit pe piata cu preturi adaptate bugetelor clientilor, intr-o zona limitrofa, dar in care exista acces usor la metrou sau alte mijloace de transport in comun.
 
Spre exemplu, oficialii companiei imobiliare Sud Rezidential spun ca au consiliat in ultimii trei ani vanzarea a circa 4.000 de apartamente in Capitala, predominant in zona de sud. Pe o piata dificila, in care predomina vanzarile de apartamente vechi, Sud Rezidential si dezvoltatorii ale caror proiecte le promoveaza, alaturi de alti dezvoltatori si agentii active in aceasta zona, au reusit sa faca din periferia sudului cea mai dinamica zona pentru dezvoltarea de locuinte noi.
 
De ordinul miilor sunt si tranzactiile din ultimii 3-4 ani realizate prin intermediul Premier Service, o alta companie imobiliara importanta din zona de sud, conform datelor furnizate de agentie.
 
Au inceput initial timid. In 2007, in plin boom, doar cateva proiecte rezidentiale existau in sud. Cand a venit criza in zona a inceput adevaratul boom, unul care a inceput cu proiecte pilot de dimensiuni mici sau doar primele faze ale unor proiecte, dar care i-a propulsat pe unii din acei mici dezvoltatori in companii care au portofolii de sute de apartamente finalizate si vandute.
 
In sudul Capitalei s-au construit in ultimii 3-4 ani cateva mii de apartamente noi, fiind probabil cea mai dinamica zona a Bucurestiului in ceea ce priveste dezvoltarile in anii de criza, iar alte cateva mii de apartamente sunt acum in proiect sau in faze incipiente de constructie.
 
In intreaga zona este forfota. O serie de blocuri sunt deja finalizate, altele isi pregatesc santierele, iar unii au deja constructiile la faza de structura.
 
Pentru turul nostru pe santierele din sudul Bucurestiului ne-a fost ghid Catalin Grigore, directorul general al companiei imobiliare Sud Rezidential. “Am facut aceasta zona sa straluceasca. Am pus asfalt, am introdus maxi-taxi, dar mai avem de lucru”, spune Grigore. Intr-adevar, fata de alte zone periferice care s-au dezvoltat in ultimii ani zona care se intinde dupa statia de metrou IMGB are avantajul unor constructii mai putin haotice si a unei statii de metrou aflata in vecinatate.
 
Infiintata in 2011 de Catalin Grigore, care a hotarat sa se desparta de echipa Premier, unde a fost manager, o alta companie importanta pe rezidential din zona, Sud Rezidential a reusit in 3 ani sa consilieze 4.000 de tranzactii de apartamente si vile amplasate predominant in zona de sud. In total compania a vandut de la infiintare 25 de proiecte rezidentiale. Printre cele mai importante proiecte vandute de companie se numara Studio Plus (400 unitati vandute), Metropolitan (700 unitati vandute), Apollo (300 unitati vandute) sau Sud Residence (300 de unitati vandute) in zona de sud, dar si Confort Urban din Rahova (400 unitati vandute).
Portofoliul companiei cuprinde apartamente in 50 de proiecte dintre care 40 sunt active. 25 dintre proiecte sunt finalizate, iar 15 in curs de finalizare in diferite faze de constructie (2,3 si 4), iar lucrurile nu se opresc aici. Din contra, exista planuri de dezvoltare importante. “Se mai construiesc inca 6 blocuri in Gama Residence, mai sunt doua proiecte pe Metalurgiei, dintre care unul foarte mare, inca unul in apropiere de Metrou Piata Sudului”, enumera Grigore o parte din proiectele noi care incep in zona de sud. In total, sunt peste 2.000 de unitati locative in plan sau in faze incipiente de constructie, spune el.
 
In zona de sud mai activeaza, de asemenea, Sud Imobiliar Expert si Nemar Real Estate.
 
“Este o zona atractiva pentru dezvoltari in principal ca urmare a infrastructurii dezvoltate, statii de metrou, dar si alte mijloace de transport in comun. Este, cu siguranta, zona care a avut cea mai buna dinamica de dezvoltare in ultimii ani”, a spus Giulio Anghelescu, seful Premier Service, care considera ca sudul a fost in ultimii ani cea mai activa zona in ceea ce priveste dezvoltarile rezidentiale.
 
Cat despre felul in care acesti dezvoltatori abordeaza piata, aici discutam de o chestiune simpla, iar Catalin Grigore ne da ca exemplu intrebarea pe care a adresat-o la un moment dat unui investitor “Tu ai locui aici? Daca raspunsul este DA, atunci ai un proiect care se va vinde”.
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: