Modificările la programul Prima Casă, la un pas de adoptare. Ce schimbări vor parlamentarii

Modificările la programul Prima Casă, la un pas de adoptare. Ce schimbări vor parlamentarii

Programul Prima Casă este foarte aproape de a fi modificat FOTO Shutterstock

Camera Deputaţilor a  adoptat, marţi, proiectul de lege prin care programul Prima Casă devine programul „O familie, o casă”, pentru a fi un program social, prin care vor putea accesa credite doar persoanele cu venituri sub un anumit prag.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul privind transformarea Programului „Prima Casă” în Programul „O familie, o casă” a fost iniţiat de Ministerul Finanţelor, dar ulterior senatorul PSD Eugen Teodorovici l-a transformat în iniţiativă legislativă personală.

În data de 18 septembrie el a primit undă verde de la Senat. Marţi, proiectul a ajuns în plenul Camerei Deputaţilor şi a fost adoptat cu 266 de voturi „pentru” şi 3 abţineri. El va fi trimis acum la preşedintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Ce prevede noul program

Proiectul propune modificarea titulaturii Programului Prima Casă în programul „O familie, o casă”.

Programul „O familie, o casă” va fi „mai social”şi va fi destinat familiilor cu venituri mici, urmând să fie impuse un prag de venit pentru beneficiari şi un preţ maxim de achiziţie a locuinţei.

Astfel, noul program va putea fi accesat de o persoană singură sau de familiile fără copii cu un venit maxim lunar de 4.500 de lei, în timp ce o familie cu copii poate accesa noul program dacă are un venit maxim de 7.000 de lei. Valoarea maximă a locuinţei este stabilită la suma de 70.000 de euro, valoarea finanţării garantate fiind de cel mult 66.500 de euro.

Spre comparaţie, în prezent, în cadrul programulului „Prima Casă” nu este stabilită nicio limită a veniturilor, astfel că şi cei cu salarii mari, care şi-ar permite un credit standard, pot obţine un credit „Prima Casă”. De asemenea, nu este stabilită nici un preţ maxim pentru locuinţă, putând fi cumpărate locuinţe scumpe. Este reglementată doar valoarea maximă a creditului acordat, de 60.000 de euro, iar dacă preţul imobilului este mai mare, diferenţa poate fi suportată de către cumpărător.

O altă diferenţă esenţială este că prin noul program vor putea fi solicitaţi bani şi pentru construirea unei locuinţe şi, de asemenea, vor putea fi cumpărate şi locuinţe vechi, nu numai locuinţe noi, regulă valabilă în programul „Prima Casă”.

O asemănare însă este că şi în cadrul noului program va fi menţinut avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, valabil la „Prima Casă”.

Proiectul mai prevede, de asemenea, şi o reducere a ratei dobânzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: