Casa de 10.000 de euro are 18 metri pătraţi şi poate fi vizitată la Târgul Imobiliar Naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa pe roţi costă sub 15.000 de euro şi face furori la Târgul Imobiliar Naţional FOTO: www.caseperoti.com
Casa pe roţi costă sub 15.000 de euro şi face furori la Târgul Imobiliar Naţional FOTO: www.caseperoti.com

Expozanţii de la tIMOn afişează preţuri cuprinse între 450 şi 700 de euro pe metrul pătrat, cu discounturi masive şi facilităţi exclusive pentru perioada târgului. Vedeta sezonului: casa pe roţi, care costă între 10.000 şi 15.000 de euro

Dezvoltatorii imobiliari lansează în premieră la tIMOn – Târgul Imobiliar Naţional – patru proiecte rezidenţiale în Bucureşti, totalizând circa 500 de apartamente, la expoziţie fiind prezentat şi un nou concept de locuire: casa pe roţi.

Casa mobilă este ferită de taxe

Firma SiPROTrading, lansează un nou concept de locuinţe de vacanţă, respectiv "Casa pe roţi", care poate fi mutată dintr-un loc în altul. Cea mai mică dintre case, cu un dormitor, bucătărie şi baie mobilate, va costa la târg 9.600 de euro, plus TVA, iar cea mai scumpă, cu două dormitoare, 13.500 euro.

„Pentru aceste locuinţe nu se plătesc nici autorizaţii de construcţie, fiind mobile, nici impozite locative“, precizează producătorii, care caută distribuitori locali în toată ţara.

Casele de acest tip au între 6 şi 8 metri lungime şi o lăţime care poate fi de 2,5 sau de 3 metri.

Cea mai ieftină locuinţă mobilă costă 9.600 de euro + TVA (5%) şi are 18 metri pătraţi, reiese din informaţiile postate pe www.caseperoti.com.

La tIMOn, cea mai ieftină garsonieră în regim clasic (imobilă) costă 17.000 de euro. La polul opus se regăsesc proprietăţile de tip penthouse, ofertate cu preţuri ce oscilează în jurul valorii de un milion de euro.

Casa „bio“, de la 80.000 de euro

Cel mai mare proiect nou este construit în zona semicentrală a Capitalei (Grozăveşti) şi va cuprinde în total 456 de apartamente în cinci blocuri, fiind dezvoltat de firma Stein Construct Expres, controlată de investitori israelieni.

Un alt dezvoltator care lansează în premieră un proiect rezidenţial este Meric Capital, care va investi 2,5 milioane de euro în primul complex verde din Bucureşti, în apropiere de Piaţa Română. Imobilul are 16 apartamente, care vor fi scoase la vânzare la preţuri pornind de la 80.000 de euro. Meric Capital este un vehicul de investiţii creat de Plotkin Project din Israel.

Compania deţine alte patru terenuri în Bucureşti, în zonele Obor, Ştefan cel Mare, Muncii, toate cumpărate în 2007-2008, unde vrea să dezvolte în următorii ani câte 100 de locuinţe. Primele două proiecte vor începe anul viitor, iar investiţiile sunt de 4,7 milioane de euro pentru fiecare. În plus, dezvoltatorul deţine un teren de 32.000 de metri pătraţi în Corbeanca.

Alte două proiecte promovate în premieră vor fi dezvoltate în Otopeni de firma Victoria Consult, fiecare cu câte 10-12 locuinţe.

Ediţia de toamnă a tIMOn, la care în premieră participă cu un stand şi Agenţia Naţională de Locuinţe, se desfăşoară în perioada 24-27 octombrie în Piaţa Constituţiei din Bucureşti.În medie, ofertele prezentate au preţuri de vânzare cuprinse între 400 şi 700 de euro pe metrul pătrat (în funcţie de dotări şi calitatea finisajelor), nivel care este foarte aproape de costul de producţie plătit de dezvoltator la construcţia respectivelor unităţi locative.
 


Verdictul şefului ANL: „«Prima Casă» a avut efect zero în economie“

Efectul în economie al programului „Prima Casă“, care ar trebui să fie multiplicator, a fost de fapt aproape zero, deoarece doar 5-6% din achiziţii au vizat locuinţe noi, a declarat joi directorul general al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), Dumitru Nancu. El recomandă ca sprijinul statului să fie orientat către construcţiile noi.

„Există această iniţiativă, «Noua Casă», în programul de guvernare şi poate va fi aplicată din 2014, dar nu sunt eu în măsură să spun acest lucru. Pentru a avea însă acest efect multiplicator în economie, este important ca statul să sprijine construcţiile noi“, a spus Nancu, la conferinţa de deschidere a târgului imobiliar tIMOn.
El arătat că din cele 97.000 de locuinţe cumpărate de la lansarea programului, doar 5-6% sunt construite după anul 1990, ceea ce înseamnă că efectul de angrenare a mai multor resurse, specific construcţiilor, a fost aproape nul în cazul „Prima Casă“.

„Modificarea programului ar putea face ca locuinţele construite de ANL să poată fi vândute şi prin „Prima Casă“, iar asta ne permite ca tot ce obţinem din vânzări să investim în construcţii de alte proiecte“, a arătat Nancu.

Preţul corect: 380-425 de euro/mp

ANL are în derulare patru proiecte de locuinţe destinate programului „Locuinţe prin credit ipotecar“, totalizând 1.200 de unităţi (în Timişoara, Alba Iulia, Braşov şi Venus-Olimp), şi 41 de şantiere unde sunt construite locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, care însumează 2.500 de unităţi.

Locuinţele prin credit ipotecar sunt vândute cu 380-425 de euro pe metrul pătrat, iar cele pentru tineri cu 326 de euro pe metrul pătrat, cu 3% mai mari decât costurile proprii de construcţie. Consultanţii imobiliari consideră aceste cotaţii (380-425 de euro/mp) ca fiind „preţul corect al pieţei imobiliare în acest moment“.

ANL a vândut până în prezent 320 de locuinţe prin programul Prima Casă, iar în ultimii 15 ani a construit 34.000 de locuinţe în toată ţara.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite