Iese din banking şi atacă piaţa de carburanţi. Omul de afaceri Ion Ţiriac vrea 200 de benzinării în trei ani

0
0
Omul de afaceri Ion Ţiriac este cel mai bogat român şi are o avere estimată la 1,2-1,3 miliarde de euro, potrivit ediţiei din 2014 a „Top 300 Cei mai bogaţi români“  FOTO Mediafax
Omul de afaceri Ion Ţiriac este cel mai bogat român şi are o avere estimată la 1,2-1,3 miliarde de euro, potrivit ediţiei din 2014 a „Top 300 Cei mai bogaţi români“  FOTO Mediafax

Omul de afaceri Ion Ţiriac a vândut în urmă cu două săptămâni pachetul de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank către UniCredit Bank Austria, iar acum vrea să intre în competiţie direct cu marii retailer de carburanţi şi să ajungă la o reţea de 200 de benzinării în următorii trei ani.

Ţiriac Holdings, prin intermediul companiei Ţiriac Energy, vrea să dezvolte în următorii trei ani o reţea de 200 de benzinării cu preţuri de discounter.

„Avem în derulare un proiect-pilot de şapte staţii, din care şase sunt operaţionale încă de anul trecut din decembrie. Targetul de volum va veni abia în 2017 deoarece anul viitor vom construi. Noi vrem să construim în 2016 cel puţin 50 de staţii, iar în trei ani vrem să ajungem la 200 de staţii de alimentare la nivel naţional. Vizăm şi extinderea la nivel european“, a spus Remus Hîrceagă, directorul general al Ţiriac Energy, potrivit zf.ro.

Reţeaua Ţiriac Energy include în prezent şase benzinării operaţionale, în Bucureşti (Bulevardul Expoziţiei), Otopeni, Popeşti-Leordeni, Braşov, Oradea şi Arad. 

Investiţia în prima benzinărie, cea de pe Bulevardul Expoziţiei din Bucureşti, s-a ridicat la 80.000 de euro şi include un tanc cu trei pompe pentru motorină şi benzină şi un POS. 

Reprezentanţii Ţiriac Energy au anunţat că vor să intre pe piaţa retailerilor de carburanţi încă din toamna lui 2013, omul de afaceri fiind dispus să investească un million de euro în lanţul de benzinării. Tot în 2013, reprezentanţii companiei anunţau că 15 benzinării vor fi inaugurate până la sfârşitul lui 2014, iar investiţia de un milion de euro va fi recuperată în doi-trei ani, având în vedere că numai companiile din holdingul omului de afaceri consumă annual 4 milioane de litri de combustibil. 

Staţiile premium ale Ţiriac Energy vor permite şi alimentarea rapidă a maşinilor electrice. Compania a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro, iar ţinta pentru acest an este de 100 de milioane de euro, în timp ce profitul operaţional al companiei este de circa 1% din cifra de afaceri, potrivit zf.ro.

Ţiriac a ieşit din banking

UniCredit Bank Austria AG a anunţat la începutul acestei luni că va achiziţiona pachetul de 45% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank din România deţinute de către omul de afaceri Ion Ţiriac prin holdingul său, majorându-şi astfel capitalul deţinut în cadrul băncii de la 50,6% la 95,6%.

Valoarea tranzacţiei nu a fost precizată, dar publicaţia italiană „Messaggero“ a scris în vara anului trecut că grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac privind exitul şi că UniCredit va plăti 700 de milioane de euro, parţial în numerar. 

Finalizarea acesteia este preconizată înainte de sfârşitul lunii iunie 2015, urmând ca banca să ia in considerare formularea unei oferte acţionarilor minoritari ai instituţiei financiare pentru a le achiziţiona acţiunile deţinute.

„Aş dori să-i mulţumesc lui Ion Ţiriac şi reprezentanţilor Ţiriac Holding pentru colaborarea excelentă şi pentru angajamentul arătat în ultimii ani. În urma achiziţiei de la Royal Bank of Scotland a portofoliilor de clienţi de retail şi corporate din România, continuăm acum să ne consolidăm şi să ne extindem poziţia pe piaţa din România prin această tranzacţie“, a declarat, într-un comunicat, Carlo Vivaldi, vicepreşedinte al Consiliului de Supraveghere al UniCredit şi şeful diviziei Europa Centrală şi de Est a UniCredit Bank Austria AG.

Potrivit ediţiei din 2014 a „Top 300 Cei mai bogaţi români“, Ion Ţiriac are o avere estimată la 1,2-1,3 miliarde de euro, revenind după patru ani cel mai bogat român. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite