Guvernul britanic ia în calcul privatizarea temporară a combinatelor siderurgice deţinute de Tata Steel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul britanic ia în calcul privatizarea temporară a combinatelor siderurgice deţinute de Tata Steel

Vânzarea diviziei britanice de către Tata Steel ar marca inversarea preluării de acum 10 ani a Corus Group, pentru 12 miliarde de dolari, cea mai mare achiziţie din istoria companiei indiene.

Supraoferta globală de oţel, costurile mari de producţie şi concurenţa importurilor ieftine au înrăutăţit rapid situaţia pe piaţa britanică şi europeană, iar tendinţa va continua, se arată într-un comunicat al Tata Steel, care precizează că vor fi analizate toate opţiunile pentru restructurarea portofoliului, inclusiv vânzarea operaţiunilor din Marea Britanie.

Activele Tata Steel din Marea Britanie, care la un moment dat s-au aflat şi în proprietatea companiei de stat British Steel, includ şi combinatul Port Talbot din Ţara Galilor.

Riscul pierderii de mii de locuri de muncă într-o regiune economică săracă va pune presiune pe guvernul premierului David Cameron.

Guvernul britanic nu exclude preluarea temporară sub controlul statului a activelor, pentru asigurarea unui timp suficient pentru găsirea unui cumpărător, a declarat ministrul britanic pentru Afaceri, Anna Soubry, la postul de radio BBC.

„Continuăm să căutăm toate opţiunile, absolut toate. Dorim ca producţia de oţel de la Port Talbot să continue”, a spus Soubry.

Combinatele de oţel din Europa au probleme din cauza importurilor ieftine din China, care deţine aproximativ jumătate din producţia mondială.

În 2015, Tata Steel a închis deja unităţi de producţie şi a desfiinţat locuri de muncă în Marea Britanie, în timp ce exporturile chineze au atins un nivel record.

Tata Steel a ajuns la concluzia că propunerile de restructurare a fabricilor britanice nu sunt rentabile şi va continua discuţiile cu Greybull Capital pentru posibila vânzare a operaţiunilor de produse laminate. Acordul se referă la oţelăriile Scunthorpe din Anglia şi fabricile din Teesside şi nordul Franţei.

Producătorul indian de oţel vrea să îşi reducă datoriile prin vânzarea unităţilor nerentabile din Marea Britanie.

Compania a anunţat în ianuarie desfiinţarea a 1.050 de locuri de muncă în Marea Britanie, iar săptămâna trecută a ajuns la un acord de vânzare a fabricilor Clydebridge şi Dalzell din Scoţia, către guvernul scoţian, care le va vinde companiei private Liberty House.

Tata Steel, cu o capitalizare de piaţă de circa 4,5 miliarde de dolari, are oţelării în Port Talbot, Ţara Galilor, şi în Rotherham şi Scunthorpe, în nordul Angliei, care au o capacitate cumulată de producţie de circa 11 milioane de tone.

În februarie, Tata Steel a raportat pierderi de 21,3 miliarde de rupii (320 milioane dolari) în trimestrul trei din 2015, faţă de un profit de 1,57 miliarde de rupii în urmă cu un an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite