Guvernul a aprobat un buget 661,7 milioane de lei pe 2017 pentru restituirea de supraaccizei pe motorină către transportatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii primesc 4 eurocenţi din supraaciza de 7 eurocenţi pe litru FOTO Adevărul
Transportatorii primesc 4 eurocenţi din supraaciza de 7 eurocenţi pe litru FOTO Adevărul

Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, un buget estimativ de 661,7 milioane de lei pe anul 2017 pentru restituirea de unei părţi din acciza suplimentară pe carburanţi utilizată de transportatori. Potrivit aceluiaşi act normativ, a fost adoptat şi bugetul pentru 2016, iar aici vorbim despre o sumă mai mică decât cea pentru 2017 – 643,2 milioane de lei.

Modificarea, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 22 decembrie, arată că bugetul total pentru restituirea supraaccizei pentru transportatori, aferent perioadei 2014 – 2017, este în valoare de 1.971,4 milioane de lei (416,08 milioane de euro).

Conform Codului Fiscal, restituirea de acciză este acordată în sumă de 189,52 lei pentru 1.000 litri de motorină, iar cei îndrituiţi sunt transportatorii rutieri de mărfuri pentru vehicule cu masă autorizată mai mare de 7,5 tone, transportatorii ce efectuează transport de persoane (cu excepţia transportului public local)  între localităţi diferite cu autovehicule din categoria M2 sau M3.

Restituirea de acciză li se acordă transportatorilor care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate şi care dovedesc consumul de motorină. Primul pas care trebuie realizat în acest sens este înregistrarea acestora în „Registrul vehiculelor şi al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize“.

Acciza suplimentară la carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, a fost introdusă la 1 aprilie 2014, în urma deciziei Guvernului condus de fostul premier Victor Ponta, care motiva faptul că banii reţinuţi vor fi folosiţi pentru finalizarea construcţiei de autostrăzi. Transportatorii au plătit 7 eurocenţi în plus pe litru de motorină, dar în urma presiunilor din partea lor, Guvernul a decis să restituie o parte din aceşti bani, respectiv  4 eurocenţi din suma iniţială plătită.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite